dimarts, 12 d’octubre del 2010

A PROPOSIT DEL 12 D'OCTUBRE. A TOT ARREU COUEN FAVES, I A CASA.....

CATALUNYA TRIOMFANT
A propòsit del 12 d'octubre i per aquells hiperventilats que no volen commemorar les barbaritats dels "espanyols" a América.

Segurament sabeu que l'Alguer és una ciutat de l'illa de Sardenya (Itàlia) a on una majoria de la seva població parla una variant dialectal del català. És un fet sorprenent el de la supervivència d'aquest nucli lingüístic, durant més de sis segles i els catalans n'estem orgullosos i històricament hem procurat estrènyer els llaços perquè la cultura catalana es mantingui. Fantàstic, així ha de ser, però tots sabem perquè es parla català a l'Alguer?, per si no ho sabeu aquí va un resum:

A finals del segle XIII el Papa Bonifaci VIII donà en feu l'illa de Sardenya al rei d'Aragó -també Comte de Barcelona-  la possessió de la qual es disputaven pisans i genovesos. Iniciada la conquesta de l'illa el 1323, s'acabà l'empresa el 1353 amb la caiguda de l'Alguer, en la qual prengueren part també els venecians. Però l'any següent la confabulació dels sards amb els pisans i genovesos contra el nou dominador obliga a intervenir al rei Pere el Cerimoniós, que es va imposar per les armes i, a més , per tal de comptar amb gent addicta a la corona, va expulsar la població sarda autòctona de l'Alguer per a instal.lar-hi catalans al seu lloc. Des d'aleshores Alguer esdevingué totalment catalana, des de la parla fins a les pràctiques jurídiques.

Neteja ètnica o digueu-ho com vulgueu, sí o no?. Com a nació amb una llarga història  Catalunya també té les seves misèries. 

Que per molts anys es parli català a l'Alguer. Ah!!!,  jo tampoc tinc res a celebrar el 12 d'octubre.