dimecres, 13 de maig del 2020

(Segona part) EL CRIM DEL MAS DE SANT JAUME D'OLESA. EL VIUTÈ AGARROTAT I LA TORNA: EL LÍDER OBRER JOSEP BARCELÓ

EXECUCIÓ DE JOSEP BARCELÓ


(per saber els antecedents, si voleu cliqueu aquí).

.....Tot d'una, conclòs el judici i executats els culpables del crim del mas de Sant Jaume, apareix la figura d'en Pau Melis, filador de Molins de Rei que el vespre del dia dels fets, 29 de març de 1855, algú l'havia vist sopant a una fonda d'Esparreguera amb la quadrilla de malfactors.

Es veu que el tal Melis havia sigut implicat pels acusats Aguiló, Duràn i Valldeperas i fou detingut el 19 d'abril. Davant els mossos d'esquadra que el van detenir i interrogar no pogué negar-ho i en un primer moment va adduir que hi havia anat de festa, però després va canviar la declaració i digué que la seva presencia a Esparreguera era deguda al fet que havia de tractar qüestions relacionades amb la Societat de Filadors, però que en acabar i havent sopat va tornar a Molins de Rei i aquesta va ser la versió que va mantenir al consell de guerra que se li va fer el 10 de maig. Durant l'interrogatori va sortir pel mig el nom del president de la Societat de Filadors Josep Barceló i Cassadó que va ser involucrat per Pau Melis en el crim del mas de Sant Jaume com a “instigador”, ja fos per treure's responsabilitat, ja fos per instàncies dels mossos d'esquadra sota promesa de benevolència i tracte favorable o per les dues coses a l'hora.

Josep Barceló i Cassadó era un líder destacat dels obrers catalans amb gran carisma i capità de la Milícia Nacional, que dirigí diverses lluites amb notable èxit, la més important de les quals va acabar amb la prohibició per part del capità general Ramón de la Rocha, que els industrials tèxtils de Barcelona utilitzessin les màquines denominades “selfactines”. D'un nivell cultural no habitual va tenir encesos debats amb persones com l'economista i jurista que va ser ministre d'hisenda el 1868 Laureà Figuerola, sobre lliurecanvisme i proteccionisme.

El març de 1855 fou nomenat capita general de Catalunya Juan Zapatero Navas en lloc de Ramón de la Rocha que fou destituït. Zapatero era un militar dur, sense escrúpols i simplista, amb nul-la capacitat política, obsedit per acabar amb les faccions carlines i sobretot, amb la lluita obrera molt activa i desafiant en aquells moments. Dintre d'aquest context s'ha d'entendre el fet d'implicar Barceló amb el robatori i crim del mas de Sant Jaume: s'havia de produir un escarment i seria en la seva persona perquè servis d'exemple.

Les confessions de Melis els hi havia obert les portes. Van detenir a Josep Barceló la nit del 27 d'abril i posat sota la jurisdicció militar. L'11 de maig, Pau Melis que havia sigut condemnat a morir al garrot, va entrar en capella i al vespre Josep Barceló fou conduït a on aquell esperava la seva hora per fer un acarament davant el fiscal. Melis ratificà que Josep Barceló havia estat l'instigador del crim i robatori del mas de Sant Jaume a Olesa de Montserrat. Fins aquell moment s'havia especulat que a Pau Melis li seria commutada la pena de mort i, segurament per això es va mantenir en la seva declaració, però tot fou debades; el van ajusticiar a dos quarts de vuit del matí del dissabte 12 de maig.

El 4 de juny de 1855 a la sala de vistes de la presó de la Ciutadella es formà el consell de guerra que havia de jutjar a Josep Barceló utilitzant el testimoni d'una persona que havia estat executada dies abans i que no va poder ratificar les seves declaracions davant el tribunal. El van condemnar a mort.

A Josep Barceló el van executar al garrot a les 7 hores i 20 minuts del dia 6 de juny de 1855 al portal de Sant Antoni de Barcelona. En previsió d'aldarulls populars el capità general Juan Zapatero va declarar l'estat de guerra mobilitzant tota la força militar de què disposava i la va distribuir per tota la ciutat.

Dues setmanes després de l'execució del líder obrer, el dia 21 de juny de 1855, Zapatero suprimí totes les associacions obreres i confiscà llurs béns; es retornava a la clandestinitat. La resposta no es va fer esperar; el 2 de juliol esclatava la primera vaga general que es convocava a Espanya i que es va estendre a tot Catalunya.

En els fets del mas de Sant Jaume hi va haver nou garrotats, el darrer, la torna, pesava més que tots els altres junts.

Fonts: -Josep Mª Sibina i Alsina. “Josep Barceló i el robatori de Sant Jaume”. Autoedició, Olesa de
Montserrat (1998).
-Josep Mª Sibina i Alsina. “Carlins. Matiners, facciosos, trabucaires”. Autoedició, Olesa de
Montserrat (2006)
-Manuel Bofarull i Terrades. “Crims a la Catalunya del segle XIX”. Cossetània Edicions,
Valls (2008).
-Josep Benet i Casimir Martí. “Barcelona a mitjan segle XIX. El Moviment Obrer durant el
Bienni Progressista (1854-1856)”. Curial Edicions catalanes, Barcelona (1976).
-Per a una àmplia contextualització dels fets del mas de Sant Jaume en relació a la situació histórica vegeu