diumenge, 19 de desembre del 2021

NO ÉS LA PANDÈMIA. EL PROBLEMA DEL CAP D'OLESA DE MONTSERRAT VE DE LLUNY

El primer consistori democràtic de Sant Feliu de Llobregat i dirigents socials encapçalant el 1979 la manifestació unitària reclamant l'ambulatori. (Font: "Sant Feliu de Llobregat. Identitat i Historia", 2002)


    Ja fa més de deu anys, el dijous dia 14 de 2011 va haver-hi una manifestació a Olesa de Montserrat. La resposta ciutadana a la convocatòria de "Assemblea Justícia Social" contra les conseqüències de l'ERO de Mútua de Terrassa al CAP d'Olesa de Montserrat (pel cap baix, eliminació de l'atenció d'urgències a les nits i caps de setmana) va ser prou bona, es va fer un llarg recorregut pels carrers i es va fer veure a molta gent. Per mesurar d'alguna manera, em penso que no m'equivocaria gaire si digués que els manifestants haguessin omplert el Teatre de la Passió.

    Jo hi era. I ara que?, li vaig preguntar en acabar, a un regidor del Bloc Olesà membre del govern municipal. Vam coincidir que caldria donar continuïtat, organització i eficàcia al bon treball iniciat per "Assemblea Justícia Social" i sense protagonismes de ningú, anar urgentment cap a la concreció d'una plataforma amplíssima i organitzada del teixit social (de tota mena: associatiu, recreatiu, cultural, polític, sindical....) olesà per a donar forma i contingut al "front comú" i poder arribar "fins a on faci falta" contra unes mesures "que perjudicaria greument l'atenció sanitària a prop de 24.000 persones" com va anunciar l'aleshores alcalde d'Olesa Sr. Salvador Prat del Bloc olesà. Les paraules entre cometes són textuals de l'alcalde Prat dites el 2011. Insisteixo en el 2011.

    Deu anys després, a Olesa de Montserrat es continua perjudicant greument l'atenció sanitària de, no prop de 24.000, sinó ja prop de 25.000 persones, perquè seguim sense serveis sanitaris i farmacèutics d'urgències, no hi ha coordinació fiable entre el CAP d'Olesa i el servei hospitalari de referència a Martorell, manca personal mèdic i sanitari mentre la gestió sanitària privada de la Mútua de Terrassa prima l'ús dels seus propis centres en comptes dels més propers a Olesa. Deu anys després continua governant el Bloc Olesà sense solució de continuïtat, ha sigut alcaldessa la Sra. Pilar Puimedon i ara l'alcalde és el Sr. Miquel Riera, i les relacions de l'ajuntament amb la Conselleria de Sanitat i la Mútua de Terrassa manquen de resultats i s'han limitat a frases fetes en condicional: "ens han dit que...", "ho estudiaran...", "miraran de....", "si tinguéssim competències....", "la pandèmia...". Mentre, el Bloc Olesà, suposat partit d'esquerra alternativa, radicalment democràtic i participatiu que dona suport al govern municipal, s'ha oblidat d'aquell "front comú" i de l'"arribar "fins a on faci falta" de fa deu anys; fins i tot ha sigut incapaç de donar suport i participar en la jornada de lluita per la sanitat pública del proppassat 30 de juny a on era cridat pel pacte escrit que té amb Catalunya en Comú (de nou incomplert).

    Per recuperar el que hem perdut, penso que és important en aquest moment i situació concreta tornar a l'esperit del 2011 i crear aquest procés de participació i mobilització ciutadana amb el clar lideratge d'un alcalde i un consistori net d'hipoteques que com una mena de "primum inter pares" (primer entre iguals) ho impulsi. Complicat, però, amb un govern municipal i un Bloc Olesà al·lèrgic al teixit associatiu i una oposició acrítica i apagada.

    Permeteu-me que faci memòria de les mobilitzacions que vaig viure a Sant Feliu de Llobregat el 1979 per aconseguir el primer ambulatori de la ciutat. Les plataformes ciutadanes van protagonitzar una lluita en complicitat directa i sense fissures amb el primer consistori democràtic, l'alcalde Francesc Baltasar no va dubtar a encapçalar les manifestacions i la ciutadania no va dubtar a acompanyar al seu alcalde, fent pressió, als processos de negociació que es van produir. Amb èxit per cert.

    Modestament, opino que aquest és el camí.