dijous, 9 d’abril del 2020

ALFONSO SALA. A OLESA DE MONTSERRAT COM L'AU FÈNIX, RENEIX DE LES SEVES CENDRES



El 23 de juny de 1901 s'inaugurava la carretera de Terrassa a Olesa de Montserrat i es beneïa el pont sobre la riera de Sant Jaume. En agraïment, el Ple Municipal olesà en la sessió del 16 d'octubre, unànimement anul-lava el nom del carrer Colón (que no és l'actual Colón) i li donava el de Alfonso Sala (1). Popularment aquest carrer es coneixia com a carrer dels Arbres.

Alfons Sala i Argemì va ser diputat al Congrés pel districte de Terrassa des de 1893 a 1905 i de 1910 a 1922. El rei Alfonso XIII el va nomenar Senador vitalici el 1923 i Conde de Egara el 1926. Representant dels interessos dels industrials tèxtils terrassencs, aglutinà un nucli de partidaris de caràcter conservador, anticatalanista i monàrquic que conformaren un moviment polític oligàrquic de poder, localista i caciquista, conegut com a "salisme", enfrontat a republicans, catalanistes d'esquerra i, fins i tot, a la Lliga Regionalista.

Un home que influïa en el nomenament d'alcaldes per Real Orden com ho demostra la carta que va enviar al President del Govern el 2 de juny de 1899:

Exmo. Sr. D. Eduardo Dato
Mi muy distinguido y muy apreciado amigo.
Muchisimo agradeceré se digne proponer para el cargo de Alcalde de Tarrasa, capital del distrito que tengo el honor de representar en Cortes en cuatro elecciones consecutivas, a D. Francisco Belil Roure, actual Alcalde, persona de arraigo y prestigio en la población en la que goza de generales simpatias, habiendo acreditado su valia, como primera autoridad local en el tiempo que viene desempeñando el cargo.
Es nombramiento por el que tengo verdadero interés puesto que se trata de la cabeza de partido de mi distrito, y por tratarse ademas de una población industrial en la que es preciso tener mucho cuidado en la elección de la persona que ha de estar al frente del municipio.”(2)

Un home amb qui s'havia de quedar bé, sinó, no s'entén que el regidor conservador Salvador Casas (que després va ser alcalde amb Primo de Rivera) proposes al Ple del 19 de setembre de 1910 “que toda vez que el Diputado a Córtes por este Distrito D. Alfonso Sala estará esta semana en el Balneario de La Puda ir una Comisión de este Ayuntamiento a saludarle en nombre de la Corporación y después de una ligera discusión se acuerda por unanimidad aceptar la proposición presentada (....)de saludar al nombrado Señor.” (3)

Un home a qui no calia autoritzar els actes polítics que feia. Només cal veure l'escrit que l'alcalde Baldiri Margarit va remetre al governador civil el 18 d'abril de 1903:

Exmo. Sr.
Tengo el honor de participar a V.E que mañana a las quince horas se celebrará un meeting de propaganda electoralen el Teatro Principal por el Comité Liberal Monárquico de esta localidad en el que tomará parte el Exmo. Diputado D. Alfonso Sala y acompañantes del mismo.
Dios guarde a V.E. muchos años. “ (4)

en contrast amb el telegrama de 10 d'abril de 1903

Alcalde Olesa a Gobernador Civil de esta provincia
Ateneo Republicano de esta pone en conocimiento celebrará un meeting en el Teatro principal el día 11 corrientes a las 21,30 horas, Propaganda Electoral ¿puede hacerse?” (5)

Les fotografies ens donen una idea del tracte que se li donava a Alfonso Sala en els actes on participava amb assistència de totes les “fuerzas vivas”.
Inauguració de l'Escola d'Arts i Oficis d'Olesa


Entrega de la bandera del Somatent
En proclamar-se la II República, Alfonso Sala va quedar-se al marge de la política activa (que no de la conspiradora) i va perdre influencia. A Olesa el carrer Alfonso Sala es tranformà en carrer Fermí Galán (militar afusellat el 1930 a causa del sollevament republicà de Jaca) i la publicació "L'Impuls" d'ERC del 15 de setembre de 1935 feia palesa la seva solitud:

"Fa alguns dies, rebèrem la inesperada visita (...), de l'antic cacic i monàrquic recalcitrant, Sr. Sala.
(...)
Doncs aquest senyor, que ja creiem inexistent, estigué a la nostra vila amb motiu d'una festa celebrada al Convent de les Monges d'Ensenyança (es refereix a les Escolàpies), organitzada per un patronat, que no sabem exactament que patrocina.
Al arribar, degué gelar-se-li el cor i al baixar del cotxe al Parc Municipal, tingué d'esperar-se assegut  tot sol, que arribessin els antics amics, senyors Baldiri, Mimó i Canyadell, que li feren els honors.
Possiblement, degué passar uns moments de melancolia, pensant en el desagraïment de certs amics beneficiats en altres ocasions de la seva influencia decisiva.” (6)

En fracassar inicialment a Catalunya l'aixecament militar del 1936 passà a l'anomenada zona Nacional instal·lant-se a Sevilla, retornant a Terrassa el 1939, una vegada ocupada Catalunya per l'exèrcit sollevat. Va rebre homenatges i li retornaren el nom als carrers fins que els ajuntaments democràtics els tornà a treure a Rubí, Sant Cugat del Vallès, Castellbisbal, Mura, Vacarisses, Matadepera...A Olesa no, a Olesa Alfonso Sala, com l'au Fènix, reneix de les seves pròpies cendres.


(1) Arxiu Históric Municipal d'Olesa de Montserrat (AHMOM). Llibre d'actas (5-1-1899 a 19-4- 1902),            p.sense numerar.
(2) Arxiu Históric de Terrassa-Arxiu Comarcal del Vallés Occidental. Correspondència Alfonso Sala            (1898-1923), folis 56-57.
(3)AHMOM. Caixa 185, segón llibre d'actas (14-12-1909 a 13-1-1911), p.p 68v-69
(4)AHMOM. Correspondència 1903 (Caixa 40) Doc. 124
(5) AHMOM. Correspondència 1903 (Caixa 40) Doc. 115
(6) Josep M. Sibina. “Sense el vostre permís”, edició pròpia (2005),p.p. 45-46