dimecres, 1 d’abril del 2020

UN APLEC REPUBLICÀ A OLESA DE MONTSERRAT AMB BANQUET A L'HOTEL GORI I BERENAR AMB BALL A CAN VINYALS



El 25 de setembre de 1908 va tenir entrada a l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat un escrit de “Fraternidad Republicana” adherida al Partit Republicà Radical, demanant autorització per a celebrar un aplec el diumenge 4 d'octubre. L'escrit té un especial interès perquè ens mostra amb tota mena de detalls el caràcter d'aquestes trobades.

Sr. Alcalde Constitucional de Olesa de Montserrat

Los abajo suscritos solicitan de V. les autorice celebrar en esta Villa el dia cuatro de Octubre próximo las fiestas según programa del orden que seguirán los distintos actos que integran el aplech (sic).

A las 8 de la mañana llegada de los oradores que han de tomar parte en el mitin. Acto seguido se organizará la manifestación con banderas desplegadas; Dirijiéndose por las calles principales de la población al domicilio social de Fraternidad Republicana.

A las 10 de la mañana gran mitin de consolidación del partido radical (sic) cuyo acto tendra lugar en el espacioso salon de actos de Fraternidad Republicana, en dicho mitin tomaran la palabra los oradores anunciados por carteles.

A la una de la tarde gran banquete en obsequio de los oradores en el Otel (sic) Gori. Al banquete podran tomar parte cuantos correligionarios hayan adquirido vales.

A las tres de la tarde merienda fraternal en los hermosos campos de “Casa Viñals” cedido galantemente para dicha fiesta. La agrupación coral acompañada de la acreditada orquesta Independiente de esta ejecutarán el “Gloria a España” del inmortal Clavé. Al mismo tiempo la orquesta ejecutará unos bailables en honor a las señoritas y amantes de (Terpsicore) (sic). A las seis regreso a la población organizándose una importante manifestación que se disolverá frente a nuestro local social. A las nueve de la noche grandioso baile ejecutado por la misma orquesta antedicha.

En Fraternidad republicana la comisión de festejos demostrando sus sentimientos altruistas repartirá bonos de carne pan y arroz a los vecinos mas necesitados sin distinción de ideas.

Oras (sic) de repartición de las 8 a las 12 mañana.

Dios guarde V. muchos años.

El presidente del comité    El presidente de Fraternidad
Tomas Canut                     Jaime Rodriá
Olesa de Montserrat 25-9-1908”.

L'alcalde, Josep Canals, que també era republicà però no del Partit Radical si no Federal, no es va voler mullar el cul i ho va comunicar al Govern Civil:

Exmo. Sr.
Tengo el honor de poner en conocimiento de V.E. que los Sres. Presidentes del Comité Fraternidad Republicana de esta villa han solicitado de esta Alcaldia les autorice para celebrar el día 4 de octubre próximo una “Aplech Republicano” de acuerdo con el programa que le adjunto; esperando de V. E. comunique a esta alcaldia si puede concederse la celebración de la fiesta.
....
Olesa de Montserrat 28 de Septiembre de 1908-
Exmo. Sr. Gobernador Civil......Barcelona”

El governador va contestar que

Vista la comunicación de esta Alcaldia de fecha 28 del actual referente al Aplech republicano que proyectan celebrar en esa el día 4 de octubre, he acordado manifestarle que no hay inconveniente en que se celebren los actos que se solicitan con excepción de las manifestaciones en la via pública que prohibirá V. en absoluto
..
Barcelona, 30 de Septiembre de 1908.”

Es van queixar, amb raó, els de “Fraternitad Republicana” perquè feia poc s'havia autoritzat al “Centro Tradicionalista” (carlins) a manifestar-se en un acte similar.  Fem un exercici de ficció histórica:  Sabem, i es pot veure a l'Arxiu Históric Municipal, que a les dretes se'ls autoritzava els actes sense consultar-ho amb el governador civil, i ja m'imagino al president de la "Fraternidad Republicana", en Tomas Canut, el dia 2 d'octubre anant a veure a l'alcalde molt emprenyat i dient-li:

-Mira Josep no ens toquis els collons que ja ens coneixem. Autoritzes als misaires dels carlins que es manifestin i a nosaltres ens dones allargues amb sopars de duro. Saps per què? perquè els radicals i els federals competim per l'espai republicà a Olesa i no ens vols donar peixet, carallot.

Us recorda alguna cosa aquesta competencia?.

Deixem la ficció i tornem a la realitat. L'alcalde es va tornar a dirigir al governador civil que li va contestar el dia 3 d'octubre (el dia abans de l'aplec) que, com alcalde, la Ley de Reuniones Públicas li conferia facultats per autoritzar o denegar actes públics i que fes el que cregués convenient; vaja que no l'emprenyes més, i l'alcalde finalment, el mateix dia 4 va autoritzar les manifestacions peró “prohibiendo en absoluto gritos subversivos y ataques a las instituciones”. Pensem que "las instituciones" també era l'ajuntament i l'emprenyamenta de la Fraternidad amb l'alcalde devia ser monumental.

El governador civil tan citat era Don Àngel Ossorio y Gallardo, que el 1931 es declarà "monarquico sin rey al servicio de la Repùblica" i fou l'advocat de Lluís Companys al judici pels fets del 6 d'octubre de 1934.