dilluns, 27 d’abril del 2020

NOVES SERVITUDS

BORSA DE VALORS DE MADRID


Una mostra de la lògica implacable dels nostres neoliberalistes l'acaba de donar Isabel Díaz Ayuso, que no renovarà el contracte temporal de tants/es / treballadors/es / de la sanitat que han estat en primera línia de dedicació i d'infecció lluitant contra el coronavirus en instal·lacions precàries, sense horaris reglamentats i sense protecció adequada. Si l'atabalada Isabel sabés expressar-ho d'una manera lògica (la lògica en general queda més enllà del límit de les seves aptituds), diria segurament el que va dir don Rodrigo Rato a ocasió cèlebre d'una pandèmia financera anterior: «És el mercat, amic. »

Després de ser aplaudits totes les tardes a les vuit, els herois sanitaris als quals tant devem tornaran al no-res d'on van sorgir, per provar sort en els serveis d'ocupació. El mateix els passarà als reposadors de supermercat, als transportistes, als empleats de fleques o de càtering i a altres figures de treballadors precaris, que ens han estat rigorosament necessaris durant la crisi i que passaran a ser de nou flexiblement innecessaris quan la crisi hagi estat superada.

Llevat que fem entre tots alguna cosa per ells.

Això no va de teletreball, ni de robotització, ni de financerització. Això va de lluita de classes, dispensin vostès la paraulota, col·locada avui en dia fora de les normes de la correcció política.

Ja va dir el poeta llatí Horaci, fa un munt de segles, que de res els serveix als que solquen la mar canviar de cel, si no canvien també d'ànima. Això ens passa ara: de res ens servirà dir que "ja res serà igual", si seguim entestats a mantenir les mateixes estructures i les mateixes condicions lleonines de treball.

Sembla que hi ha algú que considera que la lluita de classes va ser un moment interessant d'una Història social ja definitivament morta i enterrada. Ara hauríem entrat en el lluminós regne de la flexibilitat.

Anem a pams. Flexibilitat màxima en l'ocupació, per l'ocupador. Inflexibilitat, màxima també, per a l'empleat, obligat a acceptar sense discutir el plec de condicions que se li presenta, i obligat a més a signar la liquidació quan les "condicions objectives" així ho demanen.

És el fantasma d'una nova servitud el que recorre avui el món. Segles enrere existien els serfs de la gleva, subjectes a treballar el terrer per al senyor sense redempció possible. Després va venir la fàbrica, que va ser acollida com un alliberament però va acabar per imposar cadenes forçoses igual de pesades. El sindicalisme va batallar contra els nous "mals usos" que afligien a l'obrer industrial d'una manera diferent, però no menys greu, que la del pagès per compte d'altri. Les victòries i les derrotes es van alternar en aquella pugna entre capital i treball, en la qual cadascú era molt conscient de la trinxera que defensava.

Avui es diria, si escoltem alguns, que la "informalitat" i la "flexibilitat", les “start-ups” i la nova emprenedoria, proposen un panorama nou i un horitzó més alt per al treball. No és així. Es nega la substància mateixa del treball, la seva entitat, el seu valor de canvi. Es reclama al treballador que surti en escena “just in time” quan se'l necessita, i se l'acomiada immediatament quan la dificultat productiva ha passat. Se li nega tant en el contracte com en l'acomiadament el seu valor com a persona, es desconeixen els drets que li són deguts per la seva utilitat al comú. Tot s'enfoca cap al guany, l'increment del PIB, la fluctuació dels valors en les borses, la prosperitat privada i la misèria pública.

Es considera un desastre sense precedents que el producte interior brut retrocedeixi un 8%. Però és només una estadística. Els molt rics perdran el 8% dels seus fons invertits en valors segurs; els qui no són rics ja havien perdut des d'abans aquest valor abstracte i sense percentatge quantificable que tan sols "se suposa", com es deia del valor als “quintos” a la “mili”.

(traduït al català del blog PUNTO Y CONTRAPUNTO)