divendres, 10 d’abril del 2020

JOAN TOST PAVIA. REPUBLICÀ, ALCALDE I SARDANISTA.

Joan Tost Pavia


M'atreu la figura d'en Joan Tost Pavia. Penso que representa l'entrada a la política municipal olesana de començaments del segle XX d'aire nou enfront del conservadorisme que la caracteritzava.

Poca cosa sabem d'ell. Sembla que va néixer a Olesa de Montserrat el 3 de juliol de 1877 i va morir possiblement a Martorell l'any 1955. Formà part de “Fraternitat Republicana” d'Olesa, adherida al Partit Republicà Radical (PRR).

Es va incorporar a l'ajuntament d'Olesa de Montserrat com regidor l'1 de juliol de 1909 i va ser nomenat 1er. Tinent d'alcalde i el 9 de novembre de 1910 en morir Josep Canals Bou alcalde(1) . Entrava al consistori el PRR que representava un republicanisme diferent del federal existent fins aquell moment de caràcter pimargallià, ja que era radicalment enfrontat al catalanisme conservador que representava sobretot la Lliga Regionalista, anticlerical i amb una forta implantació en el moviment obrer.

Sabem que a causa dels fets de la Setmana Tràgica (26 de juliol a 2 d'agost de 1909) ocorreguts a Olesa, malgrat no tenir-hi protagonisme, va estar fugit i posteriorment detingut. I ho sabem perquè des del 24 d'agost al 30 de novembre de 1909 no consta la seva assistència als plens municipals a on es reincorpora el 7 de desembre (2), el 23 de setembre el Juzgado de Instrucción del Centro de Reclutamiento de Tarrasa nº 65” demana a l'alcalde que envii “a la brevedad posible los nombres y apellidos y señas particulares que pueda reunir referentes a unos vecinos de esa llamados el uno Paulino, el otro José María y el otro el segundo Alcalde, los tres desaparecidos de esa ciudad por resultar cargos sobre ellos en la presente causa a fin de reclamarles por requisitoria” (3), i al ple del 14 de desembre “el Sr. Mongay propone que conste en acta haber visto con gusto la venida de su compañero de consistorio D. Juan Tost y la de los demas vecinos que estaban presos, eso demuestra que los cargos que les habián hecho no eran ciertos, toda vez que el Tribunal Militar sobresiguió la causa, añadiendo daba las gracias a todas las personas que habían intervenido por la libertad de los detenidos. “ (4).

També sabem que Joan Tost Pavia era músic i sardanista que va ser instrumentista de fiscorn a la cobla La Principal del Llobregat. Hi ha referències de què va compondre una sardana, estrenada el 1950, dedicada a la seva néta titulada “Les rialletes de la Nuri” interpretada per darrera vegada el 19 de febrer de 2006 a una calçotada al col-legi Sant Josep de Sant SadurnÌ d'Anoia per la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona (5).

Per la meva banda, de moment, ja no en sé res més d'ell. Algù sap més coses?

(1) Història de l'alcaldia d'Olesa, 1887-1994. Amadeu Dalmases, Antoni Pérez. Ajuntament d'Olesa de Montserrat, 1994, p.p. 25-26.
(2) Arxiu Històric Municipal d'Olesa de Montserrat (AHMOM). Caixa 185, primer llibre d'actes (5-1908 / 12-1913)
(3) (4)AHMOM. Correspondència 1909 (Caixa 44). Doc. 294 a 315