diumenge, 14 de març del 2010

TOTS GRECS DEMA?


Des del blog "Metiendo bulla" que anima qui va esser Secretari General de CC.OO. de Catalunya José Luis Lopez Bulla , ens arriba un important document de tres destacats dirigents sindicals belgues en solidaritat amb els treballadors grecs, avui en vaga general. Ens alerten que el què esta passant a Grecia afecta de ple a les classes populars europees ja que pot esser un camp de prova de la dreta per a desmantellar les politiques socials dels estats membres de la U.E.



"Des de fa diverses setmanes, Grècia s'enfronta a un greu problema de les seves finances públiques. Per a molts el problema grec seria a causa de la mala gestió dels responsables polítics. Alguns apunten amb el dit l'actual Govern d'esquerra; altres, amb més prudència, recorden que l'anterior govern (de dretes) va gestionar els fons de l'estat de manera laxa, en particular, fent molts regals a les empreses. Aquesta reflexió és còmoda i intel·lectualment poc exigent. A més, el fet que aquesta reflexió consideri que es tracta d'un problema estrictament grec, disculpant així el conjunt dels països europeus de la seva no assistència i de la seva indulgència, permet també evitar la recerca dels verdaders orígens de la crisi grega.


Així, des de fa ara dos mesos, Grècia és víctima dels especuladors que no vacil·len a apostar per la fallida de l'Estat mentre contracten "assegurances" sobre el risc per falta de pagament d'aquest, al mateix temps que compren obligacions d'Estat. Amb el pànic que impera actualment als mercats financers la imatge de Grècia ha decaigut més i aquestes "assegurances" adquireixen major valor. Quan l'operació passa a ser prou rendible, els especuladors el revenen, obtenint un enorme benefici. Alhora, Grècia es troba relegada (indegudament) al costat dels mals pagadors i, per tant, cada vegada té més dificultats per trobar fonts de finançament exterior: s'ha generat una espiral infernal. És sense escrúpols com els especuladors s'acomoden en la falsedat del rumor perquè l'important, per a ells, és suscitar el temor de fer creure que matí serà pitjor que avui a fi de fer pujar les ofertes amb les seves conseqüències en resposta a l'especulació, que posa en questió els sistemes socials. Aquest és realment el mal que fueteja actualment Grècia.


Aquest país, avui, és el banc de prova d'un desmantellament programat de les polítiques socials; i, en absència de política social europea, Europa és incapaç d'exercir el paper que hauria de ser el seu. Aquesta situació mostra els límits de les opcions polítiques europees que prohibeixen tant al Banc Central Europeu com als altres Estats-membres, donar assistència a un altre país. El que succeeix avui a Grècia pot servir d'exemple: sorgiria, en altres països d'Europa posant en perill el conjunt de les polítiques socials. Una manera interessant per a la dreta de procedir a un anivellament social per baix. Per això no hem de romandre insensibles a la situació de Grècia. Som testimonis de l'especejament d'un Estat i la reacció sindical europea ha d'estar a l’altura de l'atac contra Grècia.


Per això, més que mai, continuarem reivindicant no solament la regulació de les finances, sinó també la seva reglamentació. Per això, el control dels fluxos financers especulatius i l'establiment d'un impost "Tobin" troba tot el seu sentit. Però això no és suficient. És necessari exigir una altra política econòmica a nivell europeu. L'ortodòxia monetària no pot tenir dues velocitats: tolerant, i fins i tot cega, quan es tracta d'un govern de dreta; dura i vociferant, quan es tracta d'un govern d'esquerra. L' IRW-CGSP pretén fer pressió sobre els nostres dirigents polítics perquè aprofitin la Presidència belga de la Unió per imposar el canvi. Aquest seria un acte de solidaritat respecte als nostres companys grecs."


Francis Wégimont, Secretari General de I'IRW (FGTB – Internacional Regional valona). Alain Lambert, Vice-président de la CGSP (FGTB -Central General de los servicios publicos). Laurent Pirnay, Secretari General -adjunt de I'IRW.

3 comentaris:

Joaquín Campos ha dit...

ME GUSTA EL YOGUR GRIEGO, NO ASI SUS CIUDADES (LLENAS DE PIEDRAS Y COLUMNAS CAIDAS POR EL SUELO).
SALUD.

gianna ha dit...

Yo me solidarizo con los trabajadores de todo el mundo.
no hay trabajo para la juventud, prefieren invertir en especular y no abrir bocas de trabajo...
lo estoy padeciendo con mi hijo de 20 años...pero hay que seguir luchando....¿ no te parece Marti?
saludos y gracias por tu comentario profundo a mi blog....

gianna ha dit...

Yo me solidarizo con los trabajadores de todo el mundo.
no hay trabajo para la juventud, prefieren invertir en especular y no abrir bocas de trabajo...
lo estoy padeciendo con mi hijo de 20 años...pero hay que seguir luchando....¿ no te parece Marti?
saludos y gracias por tu comentario profundo a mi blog....