¿Llibertat? ¿per a fer que?” va contestar Lenin al dirigent del PSOE Fernando de los Rios quan li va preguntar sobre el paper de la llibertat en la revolució. Aquesta resposta s'interpreta, interessadament, com un menyspreu del dirigent soviètic a la llibertat quan el que realment volia dir era que qui no té les mínimes condicions materials d'existència i depèn per a viure d'una voluntat aliena no pot ser lliure i, per tant, per a començar a parlar d'igual llibertat per a tothom primer s'ha d'aconseguir establir aquestes condicions materials que la possibilitin.
Ve a tomb aquesta introducció perquè semblant interpretació es dóna quan, a propòsit del procés pel dret a decidir i alguns reclamen, com a actitud patriòtica inqüestionable, la unitat del conjunt del sobiranisme, altres qüestionem “¿Unitat? ¿per a fer que?”. Després de tantes maniobres obstructives per part del govern del Reino de España, tantes “astutes” i infructuoses respostes del govern de la Generalitat que provoquen estires, arronses i canviants preses de posició dels partits compromesos amb el procés i dels auto(mal)anomenats representants de la societat civil, s'ha arribat a un punt en què sembla que la jornada del 9N només pugui girar entorn de la independència, és a dir del SI-SI, per a justificar una posterior “Llista de país” en unes eleccions “plebiscitaries” com a suposada sortida del “cul de sac” a on ens han ficat i a major gloria del Molt Honorable Artur Mas i/o de l'Il·lustre Oriol Junqueras en la seva lluita per veure qui exerceix de Napoleó. I a fe que en Rajoy els ajuda
Així doncs, en aquesta tessitura fem nosa qui pensem críticament i preguntem “¿Unitat per a fer que?”. ¿Seguidisme per a una declaració unilateral de independència? Perdoneu però s'ha dit del dret i del revés que el “procés participatiu” del 9N no tindrà les garanties mínimes per a un resultat veraç i creïble (ho ha dit si fa no fa el Molt Honorable Artur Mas). ¿Una “llista de país” que posi l'eix nacionalista per davant de l'eix social obviant, un programa mínim comú a on es vegin reflectides les plurals propostes del sobiranisme tan pel que fa a com articular el dret a decidir com el model de societat?. ¿Todo por la patria? ¡enrere Satanàs!.
Queda molt bé en aquests moments citar amb grandiloqüència la famosa frase de J. F. Kennedy "no et preguntis que pot fer el teu país per tu, pregunta't què pots fer tu pel teu país", però mai s'havia utilitzat de forma tant tramposa com demagògica. Serè clar; tot és contingent i, com he deixat escrit a la banda dreta d'aquest bloc, podria ser zulu o apatxe, però sóc català, podia ser compte-duc o burges però la meva classe és l'obrera i resulta que aquesta darrera circumstancia és la que em marca les condicions materials d'existència, no la pàtria o la nació. Jo no estimo Catalunya, ni Olesa, ni Espanya, ni....afegiu-hi el que vulgueu. Es Catalunya, o...etc., etc., qui m'han de demostrar que m'estimen donant-me les condicions que em garanteixin el dret a una existència digna. I de tot això no se'n parla. No es parla ni discuteix seriosament de sanitat, ni d'ensenyament, ni de model econòmic i social, ni de seguretat social, ni dependència, ni de corrupció (a Catalunya)....perquè no convé a la dreta catalana que representa CiU massa lligada a les elits econòmiques i financeres que no coneixen de pàtries (¡si fins i tot el clan Pujol feia negocis a Madrid¡).
No ens enganyem, el benestar de les persones no es la prioritat de la independència sinó se'n parlaria i discutiria i, ben al contrari, aquest debat s'evita i se'ns diu “¡primer la independència, després ja veurem¡”. Els demòcrates, entesos com els ciutadans pobres i (suposadament) lliures, hauríem de saber que la lluita per la recuperació i ampliació dels drets de ciutadania, en definitiva per la llibertat, la igualtat i la fraternitat va molt més enllà dels estats, és una lluita de classes globalitzada que anem perdent perquè acceptem mansament tancar-nos dintre de les fronteres que ens imposen uns o altres.
Estic convençut que l'actual flamarada
nacionalista de Catalunya esta íntimament lligada a la crisi
econòmica, a la del sistema constitucional del 1978 i esta totalment
justificada pels greuges de l'Estatut del 2006 barroerament retallat
pel jacobinisme estèril del PP i del PSOE. Per tant, mentre no hi
hagi i es busquin noves correlacions de forces a l'estat espanyol i a
Catalunya que millorin la qualitat de la precària democràcia
política i social, mentre no es trenqui la fraudulenta hegemonia del
PP-PSOE, és picar sobre ferro parlar de drets nacionals i
autodeterminació i quan es doni aquest trencament potser trobarem
interlocutors que no ens esperàvem per parlar serenament de la
relació Espanya-Catalunya i llavors, amb tota la nostra
irrenunciable sobirania, potser decidirem mantenir lligams amb la
resta de pobles de la península ibèrica. Això ho van viure amb
sort diversa Macià i Companys.
¿I que faré el dia 9 de novembre?. Doncs a
desgrat i amb disgust, entraré en el joc del "procés participatiu"
arrossegat pel tacticisme de CiU i ERC perquè vull desobeir amb
ganes el govern del Reino de España, però la meva papereta estarà
en blanc perquè tampoc vull ser el babau util que justifiqui unes
eleccions plebiscitàries tramposes i parcials. El referèndum
decisori i vinculant per l'autodeterminació de Catalunya encara esta
per fer i tard o d'hora els ciutadans de Catalunya el farem i
decidirem sobre tot. Amen
Escolteu Francesc Macià i que ningú manipuli les seves exactes paraules
2 comentaris:
Com sempre brillant, jo també aniré a participar i manifestar la meva profunda indignació amb un estat i amb uns partits (PPSOE) que no son els meus ni un, ni els altres.
Com saps tampoc es dels meus el del senyor Mas. No únicament per les retallades que ha realitzat, sinó pels valors que destil·la. per les mancances econòmiques i socials de les seves propostes i especialment per a qui representa.
Aniré a votar i ho faré amb dos "SI", amic Martí, no hi ha opció amb aquesta Espanya!!.
Coincidimos en todo, salvo que yo me niego a participar en el sainete del 9N, me niego a hacerles el juego a MÁS/RAJOY, dos caras de la misma moneda, nacionalistas rancios de boina y bar retina, y una misma política antisocial y de sumision a los poderes financieros.Bueno, la verdad es que disiento de tu interpretación de Lenin, libertad para què? Para respirar
Publica un comentari a l'entrada