dilluns, 26 de setembre del 2016

DES DEL MEU CONFINAMENT: HOMENATGE A JOSEP MARIA SIBINA DE QUI SOC DEUTOR DE MOLTES DE LES COSES QUE HE ESCRIT

Josep Maria Sibina Alsina

Quan ens va deixar ja fa tres anys i escaig, el Josep Maria Sibina Alsina tenia 90 anys. Era curiós com una criatura i generós. Es capbussava en el passat per entendre el present i divulgava i compartia els seus coneixements, no com algunes patums lletraferides que se'ls guarden pensant de forma interessada que hi ha coses que val més no remenar, o potser pensant que el secret els dóna unes engrunes d' influència i poder.

El Josep Maria havia escrit diversos llibrets sobre fets de la història olesana, però també poesia i miscel-làneas. Es notava que no era historiador professional (tampoc pretenia semblar-ho), li mancava la tècnica històrica apresa a les facultats, però investigava la “microhistòria” amb rigor i minuciositat per explicar-la amb veracitat al conjunt de la seva societat i perquè pogués ser usada eficaçment pels historiadors professionals per donar sentit a la “macrohistòria”.

La curiositat i la generositat que, com deia abans, caracteritzava al Josep Maria l'havien fet valent (alguns a Olesa fins i tot creuran que temerari) i es va atrevir a escriure sobre un tema “tabú” a Olesa: L'any 2005 -abans que aparegués l'estudi sobre la violència del professional Oriol Dueñas- va publicar, pagant-lo de la seva butxaca, “Sense el vostre permís (memòries d'un poble, 69 anys després)”, un meticulós treball d'investigació sobre la violència incontrolada a Olesa de Montserrat a l'inici de la guerra civil i la metòdica repressió portada a terme pel franquisme una vegada ocupada. Va fer una minuciosa recerca a diversos arxius, des de l'Arxiu Històric Municipal al del Govern Militar, es va submergir a la part corresponent a Olesa de la “Causa General” traient a la llum per primera vegada una exhaustiva relació de fets, noms i cognoms de protagonistes d'aquella tragèdia, etc.. I ho va analitzar sense exculpar a ningú, però des d'un punt de vista irrefutable: els responsables primers i principals de totes les morts d'un signe o altre van ser els colpistes per l'acció criminal d'aixecar-se contra la legitimitat democràtica de la República, ningú mes.

En el moment de la seva mort estava immers en una investigació sobre els llinatges (com ell en deia) d'Olesa; un estudi que va deixar inacabat i a on havia recollit moltes dades que resten a casa seva i que no es poden perdre juntament amb la gran quantitat de documentació d'afectació general que hi devia guardar. És una llastima que l'ajuntament no hagi demostrat un mínim interès per a aquests materials.

Quan ens trobàvem pel carrer, discutíem de política general i municipal, d'ètica, d'història, sovint amb vehemència. De vegades ens enteníem, d'altres no; ell des de la seva condició d'anarquista militant de la CNT (així m'ho manifestava), jo des de la meva de comunista del PSUC  (així ho manifesto), però sempre cordialment, i és per això que li reto homenatge personal oferint-li “A las barricadas”.

Trobo a faltar la teva saviesa, company Josep Maria.

1 comentari:

Manuel ha dit...

Salud Martí,

Le escribo porque creo que usted es una de las pocas personas que me puede echar una mano.
Verá, estoy interesado en saber de qué va un libro de un paisano suyo ya fallecido. Se trata de "Els Camps de concentració: memòries", de Josep M. Sibina Alsina.
Quisiera saber si el libro trata el tema de los campos de concentración en la España de Franco o si por el contrario, se ocupa de los campos de concentración franceses o nazis.
Estoy estudiando el tema y de repente me ha surgido este libro.
Por favor, ¿podría aclararme un poco la duda que me ha surgido?

Mil gracias.

Manuel
Investigador
Republicanos de Montalbán de Córdoba en Mauthausen.
Email: manutorcan@hotmail.com