diumenge, 29 d’abril del 2007

HEM DE RECUPERAR LA MEMORIA DE LA REPÚBLICA A OLESA DE MONTSERRAT















Al’esquerra l’Alcalde Felix Figueras Aragay. A la part superior dreta els alcaldes republicans durant el regnat d’Alfons XIII i a sota els alcaldes republicans durant la guerra civil.

El 15 d’Abril d’enguany l’Entesa dels Olesans va commemorar els 76 aniversari de la proclamació de la II República amb un acte al Parc del Estatut. Vaig tenir l’honor de que em deixessin parlar juntament amb el company Jordi Cornellas i la companya Àngels Cambronero. Us transcric la meva intervenció per si la voleu criticar (per tal de centrar el debat, si n’hi ha, poso en negreta el que penso es essencial, encara que, de ben segur, hi haura algú que també agafarà el rave per les fulles).

"El 14 d’abril del 1931, en un dia com ahir d’ara fa 76 anys i desprès d’unes eleccions municipals com les que es faran el 27 de maig es proclamava de forma pacifica la II República, que alguns prefereixen anomenar-la III República Catalana ja que en el context de la Guerra dels Segadors al 1641, el President de la Generalitat Pau Clarís ja n’havia proclamat una de República Catalana. Fos com fos, aquell dia d’ara fa 76 anys la gran majoria de persones van veure oberta la porta a l’esperança de convertir-se de súbdits només amb deures a ciutadans titulars de deures i drets; a l’esperança de que Catalunya tornes a tenir un grau de poder polític des de la desfeta del 1714, a l’esperança que es posessin com a eixos de l’actuació del estat els vells valors revolucionaris de la Llibertat, la Igualtat i la Fraternitat, sense que cap d’ells estigues per sobre dels altres; sabent que no hi ha llibertat sense igualtat i que la fraternitat es condició dels altres dos. I, amb les seves llums i les seves ombres, així fou: el 9 de desembre del 1931 s’aprovava la Constitució de la República Espanyola com a “república de treballadors de tota mena que s’organitza en regim de llibertat i justícia” i a on els poders emanaven del poble, i el 9 de setembre de 1932, desprès dels retalls, això si, del Estatut de Núria , les Corts aprovaven un Estatut que convertia en realitat l’esperança de que Catalunya tornes a tenir poder polític i no només administratiu.

Segurament que hem vist en llibres o revistes les fotografies d’aquell 14 d’abril amb la Plaça de Sant Jaume de Barcelona plena de gom a gom amb “l’avi” Macià al balcó del Palau de las Generalitat o , una mica abans, Companys al balcó de l’ajuntament. No se com va anar aquell dia a Olesa per que no hi ha fotografies, o si mes no jo no les he vistes, i cada vegada, malauradament, queden menys persones que ens ho puguin explicar , però si que sabem la política de transformacions que l’ajuntament sorgit de les eleccions d’aquell 14 d’Abril volia portar a Olesa de la ma d’un consistori format sobretot per gent d’aquella Esquerra Republicana de Catalunya inicial i acabada de formar, jove i trencadora i de la que Iniciativa per Catalunya i l’Entesa dels Olesans a la nostra vila ara ens en sentim hereus. I fem una afirmació d’aquesta mena amb tot el convenciment després de veure tot el que em vist als darrers quatre anys.

Amb l’Ajuntament presidit pel republicà Fèlix Figueras Aragay tornava a Olesa la tradició municipalista republicana que des de començament del segle XX en les diferents eleccions havia tingut sempre les alcaldies en les persones de Josep Canals, Joan Tost, Jaume Ros i Miquel Guilañà i que es va trencar l’any 1923, per força a causa del cop d’estat del general Primo de Rivera, amb el nomenament “a dit” com a alcalde del “salista” Salvador Casas.

L’ajuntament republicà del 1931 va tenir de bon començament i dintre el primer any tres eixos bàsics d’actuació dins de les seves competències: el primer racionalitzar i condicionar sanitàriament el comerç de queviures a Olesa amb la construcció d’un modern mercat municipal, el qual encara el fem servir; el segon fer arribar la cultura al conjunt del poble amb la creació de la primera biblioteca popular i el tercer modernitzar l’administració municipal condicionant l’antic Hotel Gori com a seu de l’Ajuntament, actuacions i esperances que es van frustrar pel cop d’estat del general Franco el 1936 i les seves conseqüències de mort, repressió i exili, que a la nostra vila es concreta amb l’afusellament al cementiri d’Abrera d’un grup de 10 persones entre elles el mateix Fèlix Figueras, la mort de 17 ciutadans olesans als camps de concentració a França i a Alemanya dels que em ve a la memòria Eduard Boada Olivé i Francesc Llongueras Marcet., sense oblidar el que pugui resultar de les actuacions al fossar comú del cementiri vell.

En Felix Figueras era un home bo que, com Rousseau, creia en la bondat del esser humá, que sabia que no havia fet res de dolent i es va quedar a Olesa al final de la guerra, sense por. Es pensava que el mal no existia, però el mal existeix i sense escrúpols ni pietat li va fer pagar l’amor pel seu poble amb la mort.

Un meu avi, a Sant Feliu de Llobregat, desitjava l’adveniment de la república i ho va viure amb orgull. El meu avi va ser candidat a regidor a Sant Feliu, però el meu avi va haver de fugir el 1939 i quan va tornar el van internar a un camp de treball. Aquell home convençudament republicà, orgullosament republicà, mai li va explicar al seu net aquelles experiències democràtiques, mai li va explicar que havia sigut un ciutadà lliure, ni la meva avia m’ho va explicar, ni el meu pare. El franquisme va crear dues generacions d’homes i dones amb por, que amagaven tot allò del que tenien que sentir-se orgullosos, homes i dones que ajupint el cap es van convertir en minusvalids sentimentals, gent que no manifestava els seus sentiments, que no els expressava i justament per això patia molt; fins que la mort de Franco va permetre a poc a poc anar traient el cap i a recuperar la memòria dels que van mantenir encesa la flama de la llibertat pera que nosaltres la gaudíssim.

Però Olesa , malgrat els 32 anys passats des de la mort de Franco, encara no ha superat aquesta fase de minusvalia sentimental per que encara ha de reconèixer la memòria dels olesans que van patir repressió i mort en aquells quaranta anys negres. I no n’hi ha prou amb el memorial del cementiri municipal que recorda de forma genèrica als morts dels dos bàndols, s´ha de retre homenatge de forma concreta als qui van ser víctimes del feixisme. No es tracta ara de fer un acte de revenja, no cal retirar els carrers a Salvador Casas, ni al Reverend Massana, ni a Benet Margarit..., (en canvi no tinc cap dubte que Alfons Sala no s’el mereix), però no es pot continuar amagant el cap sota l’ala i omplir el poble de “noms blancs” que no ofenguin a ningú (sobretot als que sempre s’ofenen quan es “remena “ la historia olesana mes enllà de La Passió o els Misteris de Setmana Santa) com Santa Oliva, Sant Bernat o la Mare de Deu de Montserrat. Em donat nom de carrers i llocs a respectables persones de tarannà conservador com l’Arquebisbe Ramon Torella, Santa Paula Montalt, l’escultor Amadeu Paltor el poeta Joan Povill, o l’enginyer Daniel Blanxart , que evidentment es mereixent un reconeixement i ja el tenen, però no podem continuar oblidant per mes temps en els nostres carrers o centres públics als olesans, si mes no tant respectables, que van morir per la llibertat i la legalitat republicana. I no ho podem continuar oblidant per vergonya, per decència i per la pròpia salut col·lectiva de la nostra vila..

Des d’aquí, l’Entesa dels Olesans ens conjurem a que no passin mes dels quatre anys que duri l’ajuntament que surti el 27 de maig perquè es desagreugi a aquest olesans i faig com a primera proposta personal retirar-li el nom del carrer a Alfons Sala, per que es passi a dir carrer del “Alcalde Felix Figueras” així els carrers dels dos alcaldes morts a causa del alçament rebel del 1936 confluiran a la Plaça de les Fonts centre històric d’Olesa que esdevindrà magnífic símbol de la reconciliació de tots els olesans.

7 comentaris:

Anònim ha dit...

Que opina el ciutadá Joan Parent i Margarit de la proposta del Marti sobre donar el nom de l'alcalde Felix Figueras a l'actual Alfons Sala i la confluencia a la Plaça de les Fonts amb el carrer Salvador Casas?

Anònim ha dit...

En primer lloc, voldria contestar el que em comentava el bandoler Joan de Serrallonga... Les BARBARITATS COMESES A LA REREGUARDA REPUBLICANA van ser dutes a terme majoritàriament per membres de la CNT-FAI, grups que havien format part de diversos executius del Front Popular de la "legítima" República.
També QÜESTIONO LA LEGITIMITAT d'un Estat republicà sorgit d'unes eleccions municipals, on els parits moderats i monàrquics havien aconseguit moltíssims mes regidors que els republicans.
Seguint la resposta, considero que l'odi i la discordia generada a la Guerra Civil va ser fruit de les "dues espanyes" que s'havien anat gestant les dècades anteriors i que es van accentuar fruit de les polítiques revanxistes i sèctaries que pocs règims "democràtics" havien viscut fins aleshores arreu d'Europa.
Jo, com a ciutadà espanyol, no vull recordar ni homanetjar la REPÚBLICA "renovadora i deocràtica" que el 14 de juliol de 1936 va anar a casa del líder de la oposició i EL VA ASSASSINAR sense cap mena de misericòrdia.
Hem de valorar el que tenim ara i no els records difumintats de fa 70 o 80 anys. Proposo homanetjar la tasca dels demòcrates que tots units van aconseguir reconciliar les dues espanyes i que van saber i han sabut donar uns bons fonaments a un règim lliure, respectuós i democràtic plenament integrat a Europa.
Pel que fa al que es proposava a aquest article, no se si el millor seria treure el nom de l'Alfonso Sala, un polític egarenc que, tot i no ser de la meba corda ideològica, sembla que havia aconseguit coses per la nostra vila...Però si que trobaria bé donar el nom d'un carrer a en Fèlix Figueras, per retre homenatge a un dels alcaldes que ha tingut la nostra vila.

Anònim ha dit...

Discrepo cordialment del Sr. Parent. Es difícil establir un terreny de discussió quant es deixen de banda els fets objectius i la subjectivitat domina el discurs.

Es evident que a En Salvador Casas el van assassinar, però no va ésser la República ni la Generalitat: torno a insistir sobre el buit de poder que tot procés revolucionari comporta, torno a insistir sobre Carrasco i Formiguera i hi afegeixo el Cardenal Vidal i Barraquer i el Monestir de Montserrat i, si vol, també el “Calaix de Sastre” de Maldá etc....tot salvat per l’acció decidida de la Generalitat; altres coses no es van poder evitar si mes no fins el fets del mes de maig del 1937. Reivindico la memòria del meu avi patern d’ERC que molts dies de matinada, amb companys del PSUC s’esperaven hores i hores per expulsar escamots d’incontrolats que baixaven de Sants per matar gent de “dretes”, entre ells el meu avi matern que era Carlí, desprès a la postguerra va ser el meu avi matern qui va “protegir” al patern (!quines paradoxes!) però amb una diferencia: mentre que el meu avi “carlí”, desprès d’aquest període incert, no va ser molestat durant la resta de la guerra, el meu avi d’”esquerres” quant van arribar els “nacionals” va haver de fugir i al tornar va patir tres anys d’internament a un camp de treball (i encara va tenir molta sort). Segur que en Figueras i en Casas, tot i ésser contrincants polítics, s’haguessin pres el vermouth junts, molts dies als “Salistes” i d’altres al “Circol” discrepant , discutint de política, i jugant a cartes si no s’hagués produït el “Alzamiento Nacional”. Per tant insisteixo mes encara: els responsables primers de les dues morts i de totes les que es van produir als dos bàndols foren els aixecats en armes contra la legalitat.

Per que era legitima la República ja que, si be es cert que els regidors republicans al conjunt del estat eren minoria, els van votar la immensa majoria de la població ( no li sona, per exemple, allò de que Maragall tenia mes vots que Pujol però menys diputats) i el cap i a la fi va ser el rei Alfons XIII qui s’en va anar davant l’evidencia de que ningú li defensaria la corona.

El que em preocupa Sr. Parent es la seva indulgència.: donaria el nom d’un carrer a Fèlix Figueras per retre homenatge a un alcalde de la nostra vila. Quants alcaldes tenen carrer? Salvador Casas te carrer per alcalde o perquè els vencedors el van fer màrtir del “terror rojo”? Doncs Fèlix Figueras i altres es mereixen un carrer com a víctimes de la intolerància ( ser alcalde es un valor afegir i simbòlic).

Per acabar: Alfons Sala no va fer mes per Olesa que el que hagués fet qualsevol diputat del districte votat democràticament i sense topinades ni caciquismes . Ell, al cap i a la fi només defensava els interessos del sector patronal llaner.

Anònim ha dit...

Em sorprèn que es digui que parlo en el terreny de la subjectivitat quan estic explicant fets històrics...
Estic d’acord en que persones d’ideologies diferents puguin anar a prendre un vermouth, només faltaria! Queda clar i admiro que els lligams familiars puguin amb tot, inclus amb una guerra.
Però no per això hem d’oblidar de l’objecte de la qüestió, i és que la II República fou un període de forta agitació social que no fou gens positiu per la societat espanyola i, repeteixo, sense legitimitat. UN NOU RÈGIM NO POT SORIGR D’UNES MERES ELECCIONS MUNICIPALS, i si el Rei Alfons XIII va haver de marxar d’Espanya fou per salvar la seva vida dels revolucionaris que en aquell moment ja prenien els carrers, i que dies després assaltarien i cremarien convents i altres centres religiosos. Ja que els incontrolats no van actuar durant uns mesos posteriors a l’aixecament militar feixista, SINÓ LES REVOLTES VAN SER SISTEMÀTIQUES DEL 1931 AL 1936, on fins i tot hi havia arribat a participar membres de partits com el PSOE el 1934 per derrocar el Govern radical-cedista.
Sóc jove i he viscut sempre en democràcia, i m’horroritza pensar que molts demòcrates d’avui dia, inclòs el Govern de la Generalitat, volen homenatjar un règim com aquest.
Comprenc que llegint aquestes línies molta gent no m’entengui, i menys els nois i noies de la meva edat, perquè avui dia el pensament dominant en la societat és el de mitificar la II República i de qui no la adori se’l consideri “fatxa”, tal i com fa 50 anys qui no pensava com deia Franco se’l considerava “rojo”, però animo a tothom a fer un acte de valentia i a pensar per si mateix per tenir una societat mes rica i plural.
Soc profundament idealista i amant de la DEMOCRÀCIA I DE LA LLIBERTAT, i no podem perdre aquests valors per les rivalitats de fa 80 anys, ja que, com hem pogut comprovar els últims temps, la tan famosa “MEMÒRIA HISTÒRICA” NOMÉS CONDUEIX A L’ENFRONTAMENT I A OBRIR LES VELLES FERIDES.
Per acabar, gràcies Martí per fer que aquest pugui ser un espai de diàleg i de confrontació d’idees entre les olesanes i els olesans.

Anònim ha dit...

Amb això acabo pel que fa a mi la civilitzada polèmica amb el Sr. Parent (ja es trobava faltar el respecte entre comentaristes a aquest blog):

Els fets històrics son els que estan documentats i es un mite interessat que la República fos un període mes convuls a Espanya que a la resta d’Europa amb el nazisme-feixisme creixent. Torno a dir que, ja a la guerra, esta acreditat abastament l’esforç de la Generalitat pe a salvar persones i bens amb mes o menys fortuna tenint en compte que el “Comitès de Milícies Antifeixistes” amenaçament Companys i el govern ( no li posaré mes exemples). Els llaços familiars no tenen res a veure amb l’actuació dels meu avi d’"esquerres” (ja que encara no sabien que serien consogres, els meus pares eren petits i no es coneixien) si no que responien a consignes clares dels partits que recolzaven el govern (sobretot ERC i PSUC) de no permetre “barrabassades”. També esta documentat que la repressió franquista responia a una política d’extermini de l’enemic i era metòdica (va ser mes cruel que la nazi i feixista en temps de “pau” en proporció de 10.000 morts a 1, llegiu Edward Malefakis).

La “memòria històrica” (millor dir “memòria democràtica”) no pot obrir ferides perquè no s’havien tancat mai, la transició tal com es va fer (no hi havia altra alternativa en aquells moments) només hi va posar venes però no va desinfectar. Jo vaig votar “Si” a la Constitució del 1978, però pensant que tot pot i ha de canviar (els del PP que van votar no ara diuen que es inamovible ¡quins collons!) i que la reconciliació arribaria de debò el dia que es reconegués de forma efectiva la lluita per la democràcia de tantes persones des de 1936 a 1978(perquè no va ser el Rei ni Suarez qui va portar la democràcia i Franco va morir matant).

Per tant, si Salvador Casas, Benet Margarit, el Reverend Massana.....tenen carrers, amb la mateixa raó s’els mereixen Fèlix Figueres, Eduard Boada , Francesc Llongueres......i no es revenja aquest reconeixement es justícia.

Això no es una moda, això es que persones joves i grans, tan crítics com vostè però amb altres conviccions, creuen que ara es un bon moment per a restituir la memòria democràtica per tancar les ferides ben netes i desinfectades, per que per fi els Salvador Cases i els Fèlix Figueras d’avui (vostè i jo per exemple) ens puguem prendre el vermouth junts, tot discrepant amb tranquil•litat i sense por. Gràcies per tot.

Anònim ha dit...

necessitat de comprovar:)

Joana Llordella ha dit...

Discrepo que els fets històrics són els que estan documentats. Els documents els creem els homes i dones, i són tan vàlids ( o tan poc vàlids) com la memòria històrica.
Penseu a l'actualitat del vostre poble. Com escriuria la història un polític dels que governa, un polític dels que estan a l'oposició, o una persona que solament veu que ho està passant malament i no en té ni idea de com es reparteix el poder.