dimecres, 2 d’octubre del 2013

DOS-CENTS ANYS DE VERDI, UN DELS NOSTRES. BANDA SONORA DEL MES D'OCTUBRE. "Cor d'esclaus hebreus" (Nabucco). Giuseppe Verdi


M'han dit que Manuel Vàzquez Montalbán va deixar escrit que José Luis López Bulla, que va ser el primer secretari general de Comissions Obreres de Catalunya, era el representant de Verdi a la Terra. Ve això a tomb perquè, diletant de l'opera com es, fa uns mesos opinava en el seu blog “Metiendo Bulla”que els sindicats tenien que retre un homenatge al gran music amb motiu dels dos-cents anys del seu naixement el 10 d'octubre de 1813 perquè, deia, era “un dels nostres”.

En efecte home compromès amb les llibertats i la unificació d'Itàlia i posteriorment desencisat, no fou menys el seu compromís amb els seus companys musics mes desemparats a qui va llegar, a la seva mort, la “Casa di riposo per musicisti”.

Aixi doncs, “Treballar cansa” vol recordar la efemèride i dedica a Verdi la banda sonora del mes d'octubre proposant-vos d'escoltar el seu “Cor d'esclaus hebreus” de l'opera “Nabucco”, segurament uns dels casos mes clars d'identificació del públic, l'obra i el moment històric com a símbol de llibertat, de lluita i de rebel·lió contra la dominació estrangera.

Escolteu-hot al àudio interpretat per la Orquestra Simfònica de Londres i al vídeo d'un concert fet a Roma l'any 2011 a on el director Ricardo Muti es manifesta contra la degradació política social i moral a que els  ha portat Berlusconi.