dissabte, 3 de maig del 2014

RECORDANT PETE SEEGER (IV). BANDA SONORA DEL MES DE MAIG. "The ballad of Jesse James"

JESSE JAMES

A l'imaginari, popular de totes les cultures hi ha la llegenda del bandoler que roba als rics per a repartir-ho entre els pobres. Des de Robin Hood, passant pel nostre Serrallonga o El Tempranillo andalús, trobem al Far West nordamericá la icona de Jesse James recreada a nombroses pel-lícules.

La “Balada de Jesse James”, es una antiga cançó popular de caràcter biogràfic que Pete Seeger va incorporar al seu repertori recollint-la de Woody Guthrie:

Jesse James era un noi que va matar més d'un home,
Va robar el tren de Glendal,
Robava als rics i ho donava als pobres, .....

Sembla, però, que llegenda i realitat no anàvem gaire parelles.

Escolteu, si us ve de gust, com a banda sonora del blog d'aquest mes de maig la “Balada de Jesse James” cantada per Pete Seeger i la versió que en va fer Bruce Sprinsgteen per a We Shall Overcome-The Seeger Sessions, a una actuació a Dublin. Sobrietat i barroquisme.




2 comentaris:

gianna ha dit...

las dos versiones son buenas, acorde a la época y a quien la canta.
Seeger es como Bob Dylan o Joan Baez, cantan solos con la guitarra, antiguos payadores de la realidad social que les tocó vivir, Springteen es más show.
Y sobre Jeese James, es un personaje mítico y romántico,de novela, sabemos que no está bueno robar a ricos para dárselo a los pobres, no es ético ni moral, es un delito.
Pero es un buen tema para una canción.

Martí Obiols Casanovas. ha dit...

Las clases Populares en momentos complicados y dificiles necesitan crear mitos justicieros, como modelo de lo que desearian hacer y no se atreven.