dijous, 5 de febrer del 2015

PROPOSTES AL PROGRAMA MUNICIPAL DEL BLOC OLESÀ QUE POSO A DISCUSSIÓ


A la “Jornada de preparació Municipals 2015” del Bloc Olesà celebrada el 24 de gener vaig participar en la Comissió de serveis a les persones A (també hi havia la B) a on vaig proposar tres coses:

1) La necessitat de construir un segon Centre d'Atenció Primaria (CAP).
No em crec que l'actual CAP estigui previst per a donar servei a 30.000 persones. L'estructura urbanística d'Olesa te unes característiques que fa que a molts ciutadans els hi quedi lluny del seu domicili l'atenció sanitària. Cal preveure també la més que probable realització del ARE (Àrea residencial estratègica).

2) Retornar la gestió dels CAP's presents i futurs a l'Institut Català de la Salut (ICS).
Actualment la Mútua de Terrassa gestiona l'únic CAP existent a Olesa i no s'ha demostrat que la gestió privada sigui més eficient que la pública. Sovintegen les derivacions de serveis sanitaris a Terrassa, per motius obvis, en detriment de l'atenció de proximitat i els serveis informàtics d'informació sanitària (historials clínics i tractaments) no estan connectats amb els del Servei Català de la Salut.

3) Declarar Olesa de Montserrat municipi compromès amb la difusió i el coneixement de la Renda Bàsica de Ciutadania (
no confondre amb renda garantida). Cal donar a conèixer la Renda Bàsica de Ciutadania com a dret de ciutadania incondicional que permeti eradicar la pobresa i possibilitar la llibertat dels ciutadans pel seu dret a decidir i negociar les pròpies condicions materials de vida. L'ajuntament hauria de recolzar i difondre aquesta proposta per tal d'avançar en la seva concreció col·laborant amb l'associació “Xarxa Renda Bàsica”.

Les dues primeres propostes evidentment s'haurien de negociar amb la Generalitat de Catalunya amb tot el que això comporta mentre la tercera és de competència exclusivament municipal.

La meva participació en la Comissió de serveis a les persones A, em va impedir fer propostes lligades a altres comissions de treball que exposo tot seguit:

-
Comissió d'urbanisme/planejament/via publica/medi ambient/patrimoni municipal.

1) Negociar amb la Generalitat la construcció (i posada en servei, evidentment) d'una estació dels Ferrocarrils de la Generalitat que doni servei al barri de Sant Bernat i rodalia i la seva corresponent zona d'aparcament dissuasori.
Penso que és més important aquesta estació que l'estació intermodal de la nova línia de ferrocarril orbital donada la proximitat amb l'estació intermodal de Martorell Central. La zona d'aparcament disuassori faria disminuir el transit de vehicles entre Sant Bernat i l'estació actual.

2) Dignificar l'espai del cementiri municipal vell per tranformar.lo en un parc ciutadà que, sense perdre la seva memòria i significat, sigui utilitzat pels ciutadans com a zona de passeig tranquil i relaxant
(en aquest cas s'haurien de mantenir els elements arquitectònics funeraris de relleu i evitar zones de joc infantils).

3)Manteniment i adequació de la zona d'aparcament annexa al cementiri vell harmonitzant-la amb el seu nou ús urbà.

-
Comissió de serveis a les persones B (educació, cultura, joventut, esports, participació ciutadana)

1) Potenciar i concretar el projecte de l'Escorxador com a centre sociocultural polivalent per a donar serveis culturals i cívics als barris de la zona.

2) Redactar i potenciar un projecte cultural y social entorn de l'antiga escola Sant Bernat com a eix vertebrador del barri.

3) Garantir en l'esfera pública de l'àmbit local un Ajuntament laic fonamentat en els drets humans, el valor de la pluralitat, la tolerància i el respecte per a totes i cadascuna de les opcions filosòfiques personals de creença o raó. L'Ajuntament no participarà de forma oficial a cap acte religiós o que tingui connotacions religioses.

4) Recuperació de la memòria històrica i democràtica. Replantejament del concepte del “Memorial 158” i transformar-lo en un memorial als defensors de les llibertats de Catalunya i la Democràcia, per tal que quedin incloses les víctimes olesanes del franquisme i el nazi-feixisme.

5) Compromís de què es dediquin a les víctima olesanes del franquisme i el nazi-feixisme els noms de carrers nous o canvis de noms que es produeixin a la nostra vila.

Tot això ho he trobat a faltar als documents  que s'han facilitat i ho poso a discussió i votació, si escau, per a les segones jornades participatives del dia 21 de març.