Ferdinand de Lesseps |
Poc es devia pensar l'impulsor i promotor del Canal de Suez, Ferdinand Marie de Lesseps, que l'any 2021 un vaixell mercant de 400 m. d'eslora quedaria travessat de riba a riba, atrapat en el seu fons sorrenc. Eren temps de veles i començaments del vapor quan es va inaugurar el canal el 17 de novembre de 1869. Però no vull parlar de Suez i el seu canal, sinó que ho aprofito per donar a conèixer un fet succeït el 1845, que lliga Lesseps amb Olesa de Montserrat quan era cònsol de França a Barcelona.
Amb en Pep Sibina estem recopilant i classificant la gran quantitat de papers que el seu pare, en Josep Maria Sibina, tenia al seu domicili. Escrits personals de tota mena de gèneres literaris i documents dels arxius històric d'Olesa, de la parròquia de Santa Maria, de la corona d'Aragó, capitania general, bisbat, etc. etc.; tot de troballes relacionades amb la història olesana estudiades i comentades per ell, entre les que trobem la que exposaré. Tot plegat un tresor que no es pot perdre.
El fet a què em referia més amunt el tenia documentat el Josep Maria entre aquests papers i ja n'havia fet un breu esment al seu llibre "Carlins" i també a una secció que sobre història local feia a Olesa Ràdio. És el següent:
Entre la primera i la segona guerra carlina (o dels Matiners) a Catalunya van existir bandes i partides de tota mena que actuaven més com a bandolers (trabucaires) que com a guerrillers produint-se tot d'accions aïllades però constants. Una d'aquestes va ser l'intent d'ocupació del castell d'Olesa de l'u al nou de juliol de 1845.
Aquest fet va provocar l'inici d'actuacions judicials i per part del fiscal es van citar a declarar com a testimonis onze persones. Sembla que entre els assaltants que es van poder escapar hi havia un tal Lluís Mateu, pintor que residia a Barcelona que al final va resultar ser un ciutadà francès anomenat Louis Mathieu pel que va intervenir el consolat de França, que el 25 d'agost va remetre un ofici a l'alcalde d'Olesa Salvador Montserrat on es deia:
“Señor Alcalde,
Un subdito francés llamado Luis Mathieu, pintor establecido en Barcelona, fué acusado de haber sido visto en Olesa en medio de los revoltosos el día 9 de julio próximo pasado.
Dios guarde a V.I. muchos años.
Barcelona 25 de Agosto de 1845
El Consul de Francia
Fernando de Lesseps”
Davant d'aquesta troballa a l'Arxiu Històric Municipal, el Josep Maria Sibina va voler assegurar-se de què, efectivament, la signatura autògrafa era del mateix Lesseps, confirmant-li el consolat francès a Barcelona l'autenticitat d'aquesta.
Com a curiositat: Si mireu la fotografia on hi ha la signatura (cliqueu-hi a sobre) veureu amb sorpresa que, per error, l'escrit va dirigit a l'alcalde d'Olesa de Bonesballs (sic), encara que, a la fi, va arribar al seu correcte destinatari, no sabem si per l'eficiència del servei de correus, o perquè d'Olesa de Bonesvalls el van reenviar a la de Montserrat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada