dilluns, 6 de setembre del 2021

"CAPS DE TURC, MASCLISME, MISOGÍNIA”. PRESENTACIÓ DELS LLIBRES "DESMONTANDO EL CASO DE LA VAMPIRA DEL RAVAL" I "JOSEP BARCELÓ I EL ROBATORI DE SANT JAUME"

    


    El divendres 10 de setembre a les 7 de la tarda, a l'auditori de la Casa de Cultura d'Olesa de Montserrat, tindrà lloc l'acte de presentació dels llibres editats per Associació Cultural el Raval-El Lokal "Desmontando el caso de la vampira del Raval" de la historiadora Elsa Plaza i "Josep Barceló i el robatori de Sant Jaume" de l'olesà Josep Maria Sibina Alsina.

    Elsa Plaza introduirà el cas de l'Enriqueta Martí, de malnom “la vampira del Raval”, a la Barcelona de començaments del segle XX en el món de l'alta burgesia a on es barrejà la prostitució, la pederàstia, el rapte i l'assassinat infantil de la que l'Enriqueta fou acusada sense proves concloents.

    Per altra banda l'Elsa Plaza i altres persones de El Lokal ens parlaran de la recuperació del llibre de l'olesà Josep Maria Sibina "Josep Barceló i el robatori de Sant Jaume". Autoeditat inicialment el 1998, en aquest llibre Sibina va explicar i analitzar el robatori que es va produir el 29 de març de 1855 al mas de Sant Jaume del terme d'Olesa de Montserrat, i del que fou acusat com instigador, sense proves convincents, en moments de greus tensions socials per part de la classe obrera, el sindicalista i president del Gremi de Teixidors de Barcelona Josep Barceló, causa pel que va ser executat.

    L'acte es desenvoluparà sota el títol de "Caps de turc, masclisme, misogínia". Aquest titular té la seva justificació, ja que les dues obres que es presentaran intenten explicar com el poder, en qualsevol circumstància i sense cap mena d'escrúpols, és capaç de manipular i crear situacions que desviïn l'atenció o creïn por, quan queden exposades públicament les seves vergonyes o veu en perill la seva posició de privilegi.

    L’Associació Cultural el Raval - EL LOKAL neix l’octubre de 1987. És un col·lectiu provinent de l’Ateneu Llibertari del Poble Sec i de gent del barri Xino. Començà obrint un espai al centre de Barcelona per a la creació i l’experimentació de nous projectes, com a punt de trobada de lluites i resistències, i mitjà per a la venda i distribució de materials alternatius i de cultura llibertària.