divendres, 6 de gener del 2023

DEBAT SOBRE LA SANITAT PÚBLICA OLESANA?. "LO QUE NO PUÉ SER, NO PUÉ SER Y ADEMÁ É IMPOSIBLE" VA DIR RAFAEL EL GALLO QUAN VA VEURE EL TORO.

 


    Us repto a veure si sou capaços d'arribar al final d'aquest escrit. Ànim.

    De cop han saltat totes les alarmes, al Bloc Olesà en particular i a la resta de grups municipals (excepte Ciudadanos, ves per on) en general. Els que eren modèlics Reglaments Orgànic Municipal (ROM), aprovat fa només tres anys i escaig, i de Participació Ciutadana (RPC), que només té un any de vida, ja no serveixen i s'hauran de canviar. Així ho ha insinuat el facundiós Primer tinent d'alcaldia, Sr. Jordi Martínez i Vallmitjana. El pobre home ha vist consternat que les entitats olesanes no només són de caràcter esportiu, lúdic o religiós, etc., sinó que també n'hi ha que tenen com a finalitat difondre un esperit crític avaluant la situació política i social al municipi (ja ho va dir el torero Rafael el Gallo que "hay gente pa tó") i acollint-se al ROM i al RPC presenten mocions i fan preguntes raríssimes als plens municipals que fan pensar i destorben la tranquil·litat dels regidors, i segons el Sr. Martínez aquests reglaments de suposada participació ciutadana, no estaven pensats per aquesta mena de coses. On se's vist que es faci política a l'ajuntament!!!, diu un polític.

    El sobresalt va venir quan l'Associació Desbloquegem Olesa (una d'aquestes rares, deuen pensar alguns) va presentar el dia 17 de novembre del 2022, una moció a l'Ajuntament per a ser discutida pels regidors al Ple municipal titulada "MOCIÓ QUE PRESENTA L'ASSOCIACIÓ DESBLOQUEGEM OLESA A CONSIDERACIÓ DEL PLE MUNICIPAL PER A LA CONSTITUCIÓ D'UNA COMISSIÓ MUNICIPAL PER A L'ESTUDI DE LES POSSIBILITATS FORMALS I VIABILITAT, DE CREACIÓ D'UN ORGANISME SOCIOSANITARI PÚBLIC D'ÀMBIT LOCAL AMB LA PARTICIPACIÓ DIRECTA DE L'AJUNTAMENT D'OLESA DE MONTSERRAT EN EL SEU GOVERN", títol expressament llarg perquè fos clar i no portes a malentesos sobre el seu contingut i on les paraules "estudi", "possibilitat" o "viabilitat" no són intranscendents, ja ho veureu. La Junta de portaveus municipal no la va admetre a tràmit i si t'he vist, no me'n recordo.

    Ja he dit alguna vegada que els regidors olesans tenen problemes de comprensió lectora (feu clic aquí), en cas contrari no s'entén el ventall de desqualificacions que es va obrir a tertúlies radiofòniques o al mateix ple de desembre, en contra del contingut de la mocíó. Exemples: Que si això és un caprici extravagant d'un partit que no ha tingut representació a les darreres eleccions i que pretén manipular la protesta popular per a la sanitat pública enganyant-la. Que si volen entrar a l'ajuntament per la porta de darrere. Que d'on traurem els diners per pagar la festa. Que no és legalment possible. Que és electoralisme espuri. Que es vol "obligar" a l'ajuntament a assumir competències exclusives de la Generalitat......zzzz...en fi, escolteu Olesa Radio a la Carta que si ho faig gaire llarg us canseu i no llegiu.

    Anem a pams. No ens amaguem. Aquest partit capriciós i innombrable, és Movem Olesa. Partit dissolt, que no es presentarà a les eleccions que venen (i el Bloc Olesà sap perquè) i que ha fet el pas cap a la creació de l'Associació Desbloquegem Olesa (com ho va fer el Bloc Olesà, però al revés -d'agrupació a partit-. Ai! uns tenen la fama i els altres carden la llana), per tant, si no hi ha partit, no pot haver-hi electoralisme. I enfront dels dubtes, hi ha les respostes. "Obligar" a l'ajuntament? Es demanava una "Comissió d'estudi" per veure la "possibilitat" i la "viabilitat" i les paraules diuen el que volen dir i no el que un vol que diguin, tireu del diccionari. Manipulació de la protesta popular per a la sanitat pública? Home, som ciutadans que volem, podem i devem defensar els nostre dret a la salut -que fa onze anys va oblidar el Bloc Olesà-, i participem (un altre dret que tenim) en la mobilització (també un dret), com n'hi ha del PSC, de Ciudadanos i gent que no té partit; els altres sabran perquè no hi participen. Que no és legalment possible? Olesa no és diferent de Castelldefels a on l'ajuntament i el Servei Català de la Salut gestionen un consorci sanitari d'àmbit local i, fins i tot, han creat un CUAP -aquest somni de la ciutadania olesana-. D'on traurem els diners? Cal tornar a Castelldefels, i, oh meravella!!, resulta que el 95% del cost el finança el Servei Català de la Salut, el mateix que amb la Mútua de Terrassa, però estalviant-se els beneficis que, se suposa, vol tenir una mútua privada (aquestes que tan poc agraden al nostre alcalde, si li hem de fer cas). Però, no elucubrem tant i deixem-nos d'hòsties: l'única manera de veure si alguna cosa pot ser "viable" o "possible" és "estudiant-ne" la "possibilitat" i la "viabilitat" (en castellà d'això se'n diu una "perogrullada") i si, una vegada estudiat seriosament, no és "possible" o "viable" tornem a apel·lar de nou a l'autoritat de Rafael el Gallo quan va tenir davant l'evidència del toro, "lo que no pué ser, no pué ser y ademá é imposible".

    Per què no s'ha volgut fer la Comissió d'Estudi, doncs?. Per la hipocresia dels qui s'omplen la boca de transparència i participació i el vertigen que els hi ha provocat la declaració d'intencions de la mateixa moció, a on literalment es diu que "els serveis públics necessàriament han de respondre a un principi d'agilitat, eficàcia i proximitat a la ciutadania. S'ha de respondre també a les necessitats socials locals i a les persones per mitjà dels seus representants democràticament elegits, que han de poder exercir un paper no merament d'escolta i/o consultiu, sinó de govern d'aquests serveis......considerar la transferència de poder a la ciutadania exigeix valentia i compromís real amb la participació, més enllà d'estructures clàssiques de provisió, i comprendre que incorporar els poders locals a les polítiques de salut pot suposar una fórmula de govern on es combinin amb eficàcia i eficiència el poder públic, la implicació ciutadana i l'agilitat en la gestió". No s'ha tingut valentia ni compromís amb la participació, o, com diem en català "feina fuig, mandra no em deixis”.

    No teniu curiositat per saber com va anar la votació a la Comissió informativa que va rebutjar tramitar la moció? Va, us ho explico. Ciudadanos a favor ("la vida te da sorpresas" cantava Pedro Navaja); en contra el post post post convergent JuntsxCat (els més coherents, després d'haver tingut com a conseller de Sanitat el Sr. Boi Ruiz que aconsellava als catalans que ens féssim socis d'una mútua privada) i la CUP (ai! els campions de municipalitzar els serveis públics van demanar perdó "urbi et orbi" perquè, diuen, es van equivocar de vot, com aquell diputat del PP); i, finalment, es van abstenir el Bloc Olesà (tan d'esquerra alternativa com sempre), ERC (que, amb tot el cinisme, van criticar al Bloc per la seva abstenció) i el PSC (que, segurament, també es va equivocar de vot, ja que el seu portaveu em va assegurar personalment que hi votaria a favor). davant de l'empat de  tres sis i tres nos, la presidenta Ada Agut del Bloc Olesà va fer servir els seu vot de qualitat i es va decantar pel no. La vostra curiositat satisfeta.

    No us sembla que el surrealisme dels germans Marx hagués fet una excel·lent pel-licula de tot plegat?. Gràcies per llegir fins al final.

 

1 comentari:

Anònim ha dit...

Los hermanos márx habrían hecho una gran película, digna de un Oscar .