dijous, 30 d’agost del 2018

L'HISTORIADOR "ROIG I CATALANISTA". EN RECORD DE JOSEP FONTANA




La mort del professor Josep Fontana són d'aquelles que et deixen en la més absoluta orfenesa intel·lectual; no ens podem permetre que qui pensa de debò i ajuda a pensar críticament ens deixi tirats. I no és la primera vegada que em passa; ja vaig patir aquest sentiment amb el Manolo Vàzquez Montalbàn, el Joan García Nieto, el José Luis Sampedro .....gent  que calia escoltar.

Si no ho sabeu i voleu saber qui era Josep Fontana feu clic aquí. Si, ja ho veieu, un historiador (com va dir Rafael El Gallo "hay gente pa tó") que havia après el seu ofici amb Ferran Soldevila, Jaume Vicens Vives i Pierre Vilar i va ser capaç de sintetitzar tres corrents historiogràfiques i donar sentit a la seva feina: la història com a servei a la societat, donant-li eines perquè entenent el passat es pugui comprendre el present i, si la gent vol, condicionar el futur. Ho resumia en el títol d'un llibre: "Història. Anàlisis del pasado y proyecto social".

El seu esperit crític era essencial per a mantenir un compromís social i cívic que el va portar a militar al PSUC durant el franquisme i a donar suport a Ada Colau per a l'alcaldia de Barcelona tot mostrant, alhora, la seva simpatia per les CUP. S'autoqualificava de "roig i catalanista" i malgrat ser independentista va mostrar sense equivocs les seves discrepàncies amb el "processisme".

He tingut la sort de treballar en una feina que m'ha agradat i no em queixo, però la meva vocació frustrada era ser historiador i haver pogut gaudir del mestratge de Josep Fontana, ensenyar història a adolescents i com en una pel-licula m'imagino entrant a una aula el primer dia del curs i escriure a la pissarra com a lema-guia el que diu el Manifest Comunista: "La història de totes les societats que han existit fins avui, és la història de les lluites de classes", i diria als alumnes -Anotin això i no ho oblidin mai. Segur que el professor Fontana ho trobaria una mica simplista però, sense cap mena de dubte, suggerent.