dimecres, 20 de novembre del 2019

LA FARSA DEL VICARI QUIM TORRA CONTRA LA TRAGÈDIA DEL MH LLUÍS COMPANYS


¿Quantes vegades amb relació al “procés” s'ha citat allò que Marx va escriure al 18 Brumari de Louis Bonaparte de què la història es repeteix dues vegades, la primera com a tragèdia i la segona com a farsa?. Doncs tornem-ho a fer una altra vegada, perquè al judici que per desobediència es va celebrar el passat dilluns dia 18 l'acusat, MH Quim Torra, va voler imitar la dignitat de Lluís Companys el 1935 (no el 1940 que això és molt més seriós) i els pets que va anunciar a Bescanó li van sortir com a diarrea.

He vist l'acte de judici pel Canal3/24 (sóc jubilat com els que solen seguir les misses i actes religiosos del “processisme” i tinc temps) i m'ha fet l'efecte que el MH Quim Torra ha buscat desesperadament la inhabilitació que, creu, el farà passar als llibres d'història, però em penso que només es quedarà a les notes anecdòtiques a peu de pàgina. L'èpica que se li va voler donar a l'acte de judici va quedar en un sainet castís, caient en la contradicció de reconèixer que s'havien desobeït les ordres d'un organisme que era considerat jeràrquicament inferior (si desobeiexes reconeixes la jerarquia i si et consideres per sobre no hi ha desobediència), i fent passar una desobediència a mitges per una gran i heroica desobediència pel mètode d'amagar que finalment s'havia acomplert porugament, el que demanava la JEC, és a dir, retirar la pancarta del balcó del Palau de la Generalitat. Per a llogar-hi cadires.

El més preocupant de tot plegat va ser l'al-legat final. El que havia de ser el testament polític del MH Quim Torra es va convertir en una apologia del totalitarisme i autoritarisme més descarnat amb notes de victimisme per a convençuts. El vicari del rector de Waterloo i feligresos neguen la preeminència dels drets personals sobre uns dubtosos drets territorials i es permeten, des de la trona pública, interpretar la llei a la seva conveniència i gust i negant que s'hagin de complir les resolucions que no agraden. Això és enderrocar els fonaments de l'estat democràtic (que etimològicament vol dir dels pobres lliures) i no em serveix l'excusa de què els “altres” també ho fan. És estrany, peró coincideixo amb en Joan Tardà d'ERC quan diu que, encara que imperfecta el Reino de España és una democràcia.


És llest aquest home. Amb 58 anys, gloriosament inhabilitat per un tribunal feixista, la caixa de resistència li pagarà les multes i despeses, li quedarà una paga vitalícia com a President, despatx i escorta. Aneu-li al darrera amb un flabiol sonant.

Després del que he vist ara la diré grossa i baixarà el Santcristo gros, ho sé, però m'ho crec. He arribat a la conclusió provisional de què Franco i el MH Quim Torra es diferencien en el fet que un va guanyar i l'altra ha perdut i s'assemblen en què un es creia i l'altra es creu en possessió de la raó més absoluta. Perillós.