dimecres, 27 de novembre del 2019

L'ACCELERADA DERIVA DEL BLOC OLESÀ CAP A L'AUTORITARISME. L'ÚLTIM EXEMPLE: LA RESTRICCIÓ DEL DRET DE MANIFESTACIÓ.




L'anomenat “Moviment Veïnal d'Olesa de Montserrat, que pretén que el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) sigui discutit per la ciutadania de forma més amplia i participativa del que s'ha fet fins ara, ha organitzat pel diumenge 1 de desembre una marxa popular per explicar “in situ” els punts més conflictius del POUM, i que finalitzarà al migdia prenent-nos un vermut davant de l'Ajuntament....”com permiso de la autoridad y si el tiempo lo permite”. Bé, això del permís de l'autoritat és relatiu perquè en temps en què se'ns reclamen desobediències per part de les mateixes autoritats si hem de desobeir, obedientment desobeirem.

Dic això perquè m'han informat que l'Il-lustre Sr. Miquel Riera, Alcalde-President de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat ha denegat el permís de concentració davant la Casa de la Vila, que el Moviment Veïnal havia demanat fa un mes i ens envia a un lloc més apartat i menys visible.

Desconec els fonaments jurídics d'aquesta alcaldada i quins criteris d'aplicació de les ordenances municipals l'han guiat, ni quines raons d'ordre públic, si n'hi ha, la justifiquen. La plaça Fèlix Figueras és tradicionalment el lloc habitual de concentracions ciutadanes lúdiques i reivindicatives amb autorització prèvia o sense, amb llaços grogs o sense, amb armes o sense, i el Moviment Ciutadà en un diumenge al migdia, ni pot (ni vol) impedir l'accés a l'Ajuntament, ja que, endemés, és tancat, ni vol impedir la circulació dels ciutadans que passegen, ni comprar el tortell a la pastisseria, ni, de bon tros, que els ciutadans que ho vulguin puguin anar a missa de dotze; només vol mostrar de forma pacífica i cívica la seva disconformitat amb el POUM.

Per força haig de pensar que un alcalde que diverses vegades ha demostrat ser autoritàriament bel-ligerant amb el Moviment Veïnal com el Sr. Miquel Riera, només vol invisibilitzar-lo impedint-li l'ús legítim, pacífic i democràtic de l'espai públic de la manera que el Moviment Veïnal cregui convenient.

Ras i curt: El govern municipal d'Olesa de Montserrat que ha sancionat ciutadans per exercir el dret fonamental a la llibertat d'expressió, ara recau i pretén restringir el dret tan fonamental i complementari de l'altre, com és el de manifestació pacifica. Preocupant

De tota manera no ens pot estranyar aquestes actituds autoritàries d'un govern municipal sostingut pel Bloc Olesà, aquest partit impostadament autoanomenat d'esquerra alternativa i demòcrata que s'estripa les vestidures quan l'Estat vulnera drets fonamentals de la ciutadania però que ni es despentina quan els vulnera ell. Que s'ha permès, amb majories absolutes o minoritàries, des de saltar-se arbitràriament les seves pròpies ordenances i reglaments, a utilitzar de forma partidària les instal-lacions municipals o a manifestar públicament que l'ajuntament no està obligat a complir les normes que fan possible la convivència ciutadana (quan li retirarà l'aixopluc Catalunya en Comú, el meu partit?).

L'autoritat és signe de fortalesa per a qui l'exerceix democràticament, però l'autoritarisme de debilitat per a qui ha perdut l'autoritat.

Ah¡¡¡ i el diumenge em fotré un vermut davant de l'Ajuntament. Tu també pots venir si vols.