dilluns, 27 de gener del 2020

ILLA DE VIANANTS, SEGURETAT JURÍDICA I LA DONA DEL CÈSAR





Dues notes prèvies: 1) Vagi per endavant i per evitar equivocs interessats, que sóc partidari de l'illa de vianants del Nucli Antic d'Olesa de Montserrat, i 2) pels antecedents que ajudin a comprendre aquest escrit podeu anar a http://mobiols.blogspot.com/2020/01/com-ho-farem-els-residents-al-nucli.html.


Al darrer Ple Municipal vaig preguntar a l'alcalde quina solució pensava donar l'equip de govern del Bloc Olesà-JuntsxCat, dintre de la legalitat de la Llei de Procediment Administratiu i mes enllà del copet a l'esquena al veí preocupat dient-li "no pateixis, que no passarà res", a les 650 denegacions presumptes per silenci administratiu d'accés amb vehicle al Nucli Antic.



Quan es respon per peteneres i, a sobre, t'acusen de propiciar confusionisme és obligada una rèplica que qui té la paella pel mànec no sempre té la voluntat de donar-te.



L'Il-ltre Sr. Alcalde sap que no parlem de si la implementació de l'illa serà beneficiosa per fer la vida més fàcil als vianants, que sens dubte ho serà, etc.; parlem del procediment administratiu i si aquests és segur i garantista per a la ciutadania.



L'article 3 del Codi Civil ens diu que les normes s'interpretaran segons el sentit propi de les seves paraules i a les bases d'implementació de l'illa de vianants es diu fil per randa, que "el termini legal de resolució és de tres mesos, a comptar des de l'endemà de la petició d'autorització registrada a l'Ajuntament. La persona autoritzada serà notificada per Resolució de l'Alcaldia. Finalitzat el termini de resolució, l'efecte del silenci administratiu és negatiu", i ja deien els romans que quan una llei és clara i inequívoca no calen interpretacions; i resulta que, pel cap baix, hi ha 650 sol-licituts que no han sigut resoltes per l'alcaldia dins de termini i, per tant, aquest silenci al ser negatiu s'ha d'entendre com una denegació presumpta per a poder accedir amb vehicle al nucli antic olesà. I això és així, agradi o no, mentre no s'arregli per les vies que la llei estableix, que en cap cas pot ser la simple explicació tranquil·litzadora i condescendent del Il-ltre Sr. Alcalde ja que això darrer no ho contempla la llei.



Un dels grans avenços de la civilització és la prohibició de l'arbitrarietat i l'assentament de la seguretat jurídica i així ho recull l'Article 9. 3. de la Constitució, i la ciutadania ha de tenir la garantia de què no està sotmesa al caprici del funcionari de torn i aquest, alhora, ha de tenir la garantia de què els seus actes estan perfectament lligats a la legalitat sense cap mena de dubte.



Segurament no hi haurà problemes, confiem-hi, però el Bloc Olesà, martell contundent i inflexible de la ineficiència municipal quan estava a l'oposició, per coherència ha de ser molt curós en les formes perquè com diu la vella dita "la dona del Cèsar no només ha de ser honesta sinó que a més a més ho ha de semblar".



Ah¡¡ hi insisteixo: encara que no ho vulgui veure l'Il-ltre Sr. Alcalde, hi ha 650 ciutadans i ciutadanes que el dia 2 de febrer no podran accedir al nucli antic amb el seu vehicle, altra cosa és que es faci la vista grossa.