divendres, 14 de maig del 2021

UN MAL PLA

 


Molt possiblement al ple municipal del mes de Maig s'aprovarà el Pla d'ordenació urbanística municipal (POUM) d'Olesa de Montserrat. Sobre això ens parla Samuel Rodríguez Torondel, que va ser candidat a l'alcaldia a les darreres eleccions municipals per MOVEM OLESA. El Bloc Olesà, paradigma d'impostura, ens creia morts però com ja els hi vam dir una vegada, els hi repetim per si ho han oblidat: “los muertos que vos matais gozan de buena salud”.


    L'Hannibal de la celebèrrima sèrie "Equip A", solia acabar cada capítol amb una frase a manera de "late motiv": "M'encanta que els plans surtin bé". Si visqués a Olesa de Montserrat, de ben segur estaria molt preocupat, perquè van mal dades.

    El cas és que l'actual equip de govern municipal, continuador dels que patim des de fa deu anys, va tenir a bé elaborar un Pla d'ordenació urbanística municipal (POUM). I el resultat de la feina feta no podia ser més decebedor. No es diferencia gaire del vigent pla urbanístic del segle passat, potser alguna modificació obligada per l'actualització de la normativa.

    Ara estem a punt de caure al precipici al més pur estil Thelma & Louise, encara que sense aquell toc romàntic i rebel. Aquest mes de maig de 2021 pot ser fatídic perquè al ple municipal es preveu aprovar definitivament el POUM. L'oposició, a la que ja només li queda el títol honorífic que no les accions que se li pressuposen, mirarà feliç el desastre i ho farà segurament amb un vot afirmatiu.


    A MOVEM OLESA no sortim de la nostra sorpresa. Un POUM que es va elaborar entre bambolines, amb un procés participatiu viciat on se li va preguntar a la ciutadania si volia A, B o C i a la fi li volen plantar Z. Un pla que no augmenta percentualment les zones verdes d'Olesa, no planteja soterrar les vies del tren, proposa un creixement desmesurat de la població sense oferir nous serveis com el desdoblament del CAP i la biblioteca (i no, no valen ampliacions, necessitem una descentralització d'aquests equipaments), tampoc més places geriàtriques per a la nostra gent gran, present i futura. D'habitatge protegit proposa el mínim que exigeix ​​la llei i la concentra de manera excessiva al barri de la Central i l'Eixample, vol crear una innecessària Ronda Nord amb l'excusa de la mobilitat (res tenen a veure les torretes que s'hi construiran, és clar), i un llarg etcètera de decisions desencertades.


    Ras i curt, comet tots els pecats que ens van portar a les crisis urbanístiques dels anys 80, 90, i la més recent de 2008 de la qual encara no tenim la seguretat d'haver-ne sortit. A la nostra imaginació es prefigura la imatge d'algú que mentre escrivia ratlla a ratlla tots els errors urbanístics acumulats del passat es preguntava: què pot sortir malament? A això MOVEM OLESA contesta: TOT¡¡¡