dilluns, 17 de maig del 2021

OLESA I EL SEU ENTORN: CURIOSITATS SOBRE MOBILITAT I SANITAT. Una proposta pedagògica a les escoles olesanes per a l'asignatura de “Coneixement del medi”.

 


Plantegeu als alumnes les següents qüestions:


- Saps que d'Olesa a Terrassa hi ha 14 Km, i d'Olesa Martorell 9Km.?

- Saps que la carretera que va d'Olesa a Terrassa és estreta i hi ha 78 revolts mentre que la que va d'Olesa a Martorell és més ampla i té només 11 revolts ?.

- Saps que d'Olesa a Terrassa hi ha 9 autobusos d'anada i 10 de tornada al dia, mentre que d'Olesa a Martorell hi ha 52 trens d'anada i 54 de tornada ?.

- Saps que viatjar d'Olesa a Terrassa és més car que viatjar d'Olesa a Martorell, sigui amb autobus, tren o taxi ?.

- Saps que una altra forma de viatjar amb transport públic d'Olesa a Terrassa és anant fins a Martorell amb els Ferrocarrils de la Generalitat i de Martorell a Terrassa amb RENFE passant per Barcelona; tot plegat aproximadament uns 65 Km ?.

- Saps que el CAP d'Olesa el gestiona la Mútua de Terrassa per concessió del Servei Català de la Salut ?.

- Saps que el CAP d'Olesa té el costum de derivar als pacients que se'ls hi ha de fer proves diagnòstiques a l'Hospital de la Mútua de Terrassa o al CAP de la Rambla d'Ègara tots dos a Terrassa ?.

- Saps que a Martorell també hi ha un hospital concertat amb el Servei Català de la Salut ?.


Exercicis


-Aneu a l'ajuntament i pregunteu al Sr. Alcalde a on creu ell que és més facil desplaçar-se quan es necessita una prova diagnostica, a Terrassa o a Martorell ?.

-Reflexioneu i discutiu a la classe:

Creus que el govern municipal té clar el que és millor per la majoria dels ciutadans i ciutadanes en tot allò que té a veure amb la sanitat pública?.

Creus que seria bo obrir un debat sobre el model sanitari que volem?.

Que cal fer per tal de no haver d'anar ni a Terrassa ni a Martorell?.

-Escriu deu vegades amb acurada cal-ligrafia la popular dita:

 Qui no plora no mama”

 

Durant el curs els alumnes també aniran estudiant les següents lliçons magistrals impartides per experts en gestió sanitària de la Mútua de Terrassa:


-Les consultes mèdiques virtuals o telefòniques dites "no presencials" com a nou model de diagnòstic.

-La desaparició dels metges i metgesses de capçalera, gran avenç de la salut pública.

-Per què  Olesa, vila de 25000 habitants, no té ni li cal, servei mèdic d'urgències ni farmàcies de guàrdia de les 8 del vespre a les 8 del matí i dies festius?.

 Nota final: Si cliqueu aquí veureu on erem fa deu anys (quan va començar a governar el Bloc Olesà) i on som ara? De bones intencions n'esta ple l'infern. Res de nou sota el sol.