dimecres, 21 de juliol del 2021

L'ENTRECUIX DE L'AJUNTAMENT, LA DEIXALLERIA I ELS PARTICULARS.

   


     Em direu que és una frivolitat, amb els temps que corren i els problemes que tenim, escriure sobre la deixalleria municipal, però el món no es para i tot va seguint el seu camí, per bé o per mal.

    Doncs resulta que a Olesa de Montserrat, si un particular, pel que sigui, té una furgoneta o camioneta, l'omple d'andròmines o residus per reciclar i ho porta a la deixalleria municipal, oli en un llum: Com es diu? Que hi du aquí? Endavant, llenci-ho aquí, allà i més enllà. Bon dia tingui. Però si aquest particular ha de portar el mateix volum de deixalles en un vehicle amb un maleter normalet i li cal fer dos o tres viatges perquè no hi cap tot de cop, ja ha begut oli: Vostè ja ha vingut fa una estona, oi? Doncs miri, només es pot venir un cop al dia. El particular posa cara de tres deus i pensa que perquè ha de tornar a casa amb el maleter ple de porqueria i la feina que pot fer el mateix dia ha de fer-la en dos o tres. És clar, s'emprenya amb raó i renega a un pobre treballador a qui li han encarregat que allò funcioni, tot plegat per culpa dels cervells pensants que, diuen, hi entenen de la planificació de la cosa.

    Al particular ningú li ha explicat quins motius d'eficiència i eficàcia organitzativa fan necessària aquesta actuació que li causa més problemes que beneficis. Anys i panys dient-li l'administració; aprèn a reciclar, no llencis deixalles a qualsevol abocador il-legal, sigues un ciutadà com cal,.... perquè ara li posin pegues. A més a més, recorda, ha tingut el detall de llegir-se abans el Reglament d'ús de la deixalleria d'Olesa de Montserrat (uff¡¡¡ DOGC núm. 3889 de 22-5-2003) i ha pogut veure que només tenen limitació de quantitats segons el tipus de residus, comerços, oficines, tallers i petites indústries amb llicència d'activitats al municipi (Articles 5 i 8), ha de portar les deixalles ben classificades per a no donar gaire feina (Article 6), no pot deixar cap residu que no sigui admissible (Article 7) i ho ha de fer en els dies i horari establerts (Article 9). Ha sigut bon minyó i ho ha complert tot fil per randa, però a cap lloc del Reglament ha trobat res que digui que només pugui utilitzar el servei de deixalleria una vegada al dia i prou.

    El particular, que es té per ciutadà amb drets i deures encara que el Reglament no li ho reconegui, ha sentit a dir que les normes han de ser públiques i publicades i no poden venir per sorpresa, també ha sentit a dir que si una norma no esmenta expressament l'obligació de fer alguna cosa, ningú se la pot treure del barret i imposar-la arbitràriament. Li sembla que es diu seguretat jurídica això i és un dret constitucional que estan obligades a complir les administracions públiques (la municipal també, és clar).

    Però al particular no li ve de nou tot plegat i ha recordat que un dia, l'Il-ltre Sr. Alcalde en un Ple Municipal li va venir a dir que la ciutadania (vull dir els particulars com els anomena el Reglament d'ús de la deixalleria) estava obligada a complir els reglaments municipals, però que l'Ajuntament se'ls podia passar per l'entrecuix. Que pot esperar el pobre particular olesà doncs.