dimecres, 8 de desembre del 2021

“DEIXI-HO AL CONTENIDOR NÚMERO 1”

 


Tragicomèdia en Un acte i tres quadres sobre la deixalleria municipal d'Olesa de Montserrat.

Repartiment: -Usuari olesà de la deixalleria municipal.

                      -Empleat de l'empresa Àurea que gestiona la deixalleria municipal.

                      -Dos o tres figurants (depèn del pressupost) que escombrin i llencin 

                          deixalles als contenidors.


ACTE ÚNIC. QUADRE PRIMER.

(L'acció se situa a la deixalleria municipal d'Olesa de Montserrat a l'escenari en primer pla trobem una finestra tancada per un vidre, darrere de la finestra se situarà l'empleat i davant l'usuari que es parlaran cridant perquè el vidre impedeix que s'escoltin bé).

Usuari.- Bon dia tingui.

Empleat.- Que¡¡¡

Usuari.- Que bon dia tingui¡¡¡

Empleat.- Ah¡¡ és que no el sento bé. Bon dia. Que porta¡¡¡

Usuari.- De tot, paper, vidre, plàstics i llaunes, oli...¡¡¡

Empleat.- El paper al contenidor número 1, el vidre a.....¡¡¡ (l'usuari el talla)

Usuari.- Si, si, no pateixi, he vingut altres vegades. Gràcies ¡¡¡. Vaig fent jo¡, eh¡¡

Empleat.- Faci, faci¡¡¡


ACTE ÚNIC. QUADRE SEGON

(En primer pla de l'escenari s'haurà situat un contenidor que tindrà pintat un número 1 ben gran, ple a vessar de tota mena de deixalles -paper, plàstics, runa, poda, un sofà, etc.-. L'usuari porta  un contenidor domèstic ple de diaris i revistes velles per llençar que deixa al seu costat dret, mentre, a l'esquerra de l'escenari un figurant estarà escombrant el terra. Quan el traspunt ho indiqui entrarà en escena un nou figurant representant un altre usuari).

Usuari.- (dirigint-se al figurant que escombra) Bon dia, m'han dit que aquest és el contenidor del paper i que el  llenci aquí, però veig que hi ha de tot a dins. Vol dir que ho faig bé això?.

Figurant 1.- Si home sí. És que avui s'han emportat el contenidor del paper que ja estava ple i hem posat aquest aquí perquè no n'hi havia un altre, sap?.

Usuari.- No n'hi ha cap altre?

Figurant 1.- No, no, s'han emportat el que estava ple i no n'han deixat cap més, ja li he dit.

(l'usuari amb cara d'emprenyat va llençant el paper dintre del contenidor, mentre entra en escena el Figurant 2 que sense dir res llença tres o quatre galledes que havien contingut pintura i seguidament fa mutis per on ha vingut).


ACTE ÚNIC. QUADRE TERCER

(Tornem al mateix decorat i situació dels personatges que al primer quadre. Recordem que quan parlen han de cridar per sentir-se).

Usuari.- Que, eh¡¡¡. Molt fer l'ajuntament sessions informatives ensenyant-nos com s'ha de reciclar i jornades participatives de pa sucat amb oli sobre eficiència en la gestió domèstica dels residus, renyant-nos perquè no ho fem bé i no som solidaris i quan ho hem aprés, aquí a la deixalleria ho barregeu tot mentre els ciutadans treballem per les putes portant-ho tot ben arregladet de casa. Quins collons¡¡¡¡

Empleat.- Bueno, al centre de reciclatge a on va a parar tot, ho tornen a seleccionar. A més, sinó vol venir, pot deixar-ho als contenidors que deu tenir al costat de casa.¡¡¡¡

Usuari.- Quins contenidors?, aquells que deixen a metro i mig de les finestres de les cases i que cremen de nit?

(l'usuari fa mutis mentre per la megafonia sona el bolero “No me vayas a engañar” cantat per Antonio Machin)


TELÓ

NB. Obra teatral  basada en fets reals succeïts el 7-12-2021, que ofereixo per estrenar al Teatre de la Passió (mai un nom havia sigut tan adient).