dimecres, 25 de març del 2015

COMUNICAT D'INICIATIVA PER CATALUNYA VERDS D'OLESA DE MONTSERRAT EN RELACIÓ AL TRENCAMENT DE LA COL·LABORACIÓ AMB EL BLOC OLESÀ.



Malgrat el que s'esperava i desitjava, Iniciativa per Catalunya-Verds (ICV) d'Olesa de Montserrat lamenta comunicar que no col·laborarà ni recolzarà el Bloc Olesà (BO) a les pròximes eleccions municipals del mes de maig.
 
Com és públic i notori, el passat mes d'abril (2014) els grups municipals Bloc Olesà (BO)i Entesa dels Olesans (EO) van signar un acord d'estabilitat municipal per tal de facilitar la governabilitat i assentar les bases d'una futura i més intensa col·laboració entre les dues parts aprofundint en la construcció d'un espai ideològic progressista a Olesa de Montserrat. Cal remarcar que la signatura d’aquest acord va suposar la sortida de l’Entesa dels companys del Col·lectiu Socialista.
 
També és públic i notori que des d'Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) i Esquerra Unida i Alternativa (EUiA) es va entendre que, com a impulsors d'aquest acord d'estabilitat, s'havia de treballar en la formació d'un Consell Municipal de Coalició fent normal a Olesa el que ja ho era a la majoria de municipis de Catalunya i posar en comú les experiències acumulades i contribuir conjuntament a la confluència de les diferents sensibilitats d'esquerres existents a Olesa, de cara a configurar un projecte plural i democràtic, però unitari pel nostre municipi amb transcendència i coordinació amb la resta de Catalunya, per crear polítiques positives i participatives que permetessin recuperar i ampliar els drets socials i nacionals perduts aprofitant-se de la mal anomenada “crisi econòmica”.
 
Com a conseqüència lògica del que s'ha dit, l'assemblea d'ICV d’Olesa va considerar que de cara a les pròximes eleccions municipals s'havia de recolzar al BO i amb aquest esperit els adherits a ICV s'hi van integrar com a membres de ple dret, participant activament en l'elaboració del programa electoral municipal del BO en els diferents grups de treball. De la mateixa manera, en el procés d'elecció de cap de llista del BO, l'assemblea d'ICV d’Olesa va decidir no presentar cap candidat propi, deixant llibertat de vot als seus membres en el supòsit que es presentés més d'una candidatura. Tanmateix, però, es van presentar tres candidats a consideració de la Comissió de Candidatura del Bloc Olesà per tal que s'incorporessin a la llista: encapçalava la Coordinadora d'ICV a Olesa, Meritxell Arenas, seguits de l'actual regidor de EO Jordi Cornellas i l’Elvira Cassi.
 
A partir d'aquest moment i malgrat les notables afinitats programàtiques, s'han produït dos fets deslleials que han trencat la confiança d'Iniciativa cap al Bloc per a col·laborar en l'abans citada confluència de les diferents sensibilitats d'esquerres existents a Olesa, i la configuració d'aquell projecte plural i democràtic, però unitari, pel nostre municipi.

El primer d'aquests fets és la poca transparència i falta de democràcia interna en la elecció de les persones que havien de formar la llista del Bloc Olesà que es va fer evident en la negativa rotunda i innegociable d'un sector del BO, liderat per la cap de llista Pilar Puimedón i recolzat per l'abstenció d'EUiA, que Jordi Cornellas formés part de la llista del BO, fonamentant aquesta negativa en la peregrina idea que s'ha de renovar el consistori amb noves cares, quan la realitat, manifestada per diversos membres del BO, és el risc de trencament intern per part de persones lligades a Olesans per la Participació que no accepten la tasca desenvolupada pel Jordi Cornellas al consistori, però obviant al mateix temps el paper impulsor que aquest ha tingut en l'acord d'estabilitat municipal BO-EO, en el que ells, hem de creure que si estaven d’acord.
 
Jordi Cornellas és un important actiu polític d'ICV, amb experiència tant al govern municipal com des de la oposició, experiència significativament important en un moment en què s'ha d'enfrontar a l'elaboració d'un nou Pla Urbanístic, raó, per cert, per la que la Sra. Puimedón no ha volgut renunciar a altres regidors del BO malgrat fer anys que exerceixen tasques de govern i/o oposició. Això confirma que la decisió de vetar al Jordi Cornellas té més un aire de revenja que de pensar en l'interès de la ciutadania olesana.

El segon fet que ha provocat la desconfiança d'ICV envers el BO, és la decisió unilateral d'una part del BO d'inscriure'l com a partit polític en el corresponent registre oficial, sense que, segons les nostres informacions, s’aprovés en cap assemblea, atorgant-se per part d’algun dels seus membres una representativitat i funcions de direcció que, fins on nosaltres sabem, tampoc han estat decidides en cap assemblea, escamotejant, per tant al conjunt de persones que conformen el BO, el procés democràtic d'informació i discussió, perdent-se d'aquesta manera el seu reivindicat caràcter obert, plural i participatiu. Tot això agreujat pel fet que la inscripció es produís el 4-3-2015, és a dir, quan ja estava obert i viu el procés participatiu municipal, iniciat al gener, com és sabut, i a on hagués sigut possible iniciar la discussió interna sobre la necessitat de què el BO passés a ser un partit polític. S'ha d'afegir, que ICV considera el municipalisme obert a un àmbit més ampli que el municipi i que aquesta decisió impossibilitarà al BO de participar i incidir en les polítiques locals supramunicipals (Consell Comarcal i Diputació), ja que els seus vots, limitats a Olesa de Montserrat, seran irrellevants per a aconseguir consellers i/o diputats provincials sense recolzar-se en un grup més ampli com fins ara ha vingut fent amb ICV-EUiA-EPM.
 
Malauradament les persones que formem ICV a Olesa, a la vista del comportament intransigent i poc transparent de part del BO, consentit de forma submisa per EUiA, ens considerem exclosos del BO. Som conscients que la deslleialtat del BO, i la més dolorosa d'EUiA, unida a la nostra, possiblement, ingènua bona fe, ens situa ara mateix en una posició de debilitat i amb el pas canviat a l'hora d'enfrontar un futur de participació en el municipalisme olesà. Estudiarem que fer.

Dit això, des de ICV ens comprometem a dues coses: una, a no defallir a l'hora de buscar la “confluència” de les diferents sensibilitats d'esquerres existents a Olesa, de cara a configurar un projecte plural i democràtic, però unitari, pel nostre municipi amb transcendència i coordinació amb la resta de Catalunya per crear polítiques positives i participatives que permetin recuperar i ampliar els drets socials i nacionals perduts aprofitant-se de la mal anomenada “crisi econòmica” tal com vam manifestar en el comunicat conjunt amb EUiA del passat mes de setembre, l'altra mantenir de forma lleial i sincera l'acord d'estabilitat municipal amb el BO fins al final de l'actual mandat municipal. Ambdues coses, lluita i lleialtat, estan a la nostra genètica. Cal recordar que venim del PSUC?.