divendres, 12 de juny del 2015

CRÒNIQUES OLIVARIANES


L'esperit de l'eminent i venerable bisbe Josep Torras i Bages va planar pel damunt del Portal de Santa Oliva la tarda del dia 10 de juny d'enguany. “Olesa serà cristiana o no serà” era el missatge subliminal que es llençava per part del mossèn que, des de l'alçada de l'estrada, abillat amb alba i estola, afirmava la fe cristiana de “tots” els olesans representats per les entitats que havien anat a fer l'ofrena a la Santa Patrona Oliva de Palerm verge i màrtir, mentre l'alcalde, tot seguit, des de la solemnitat de pronunciar el seu últim discurs abans de deixar el càrrec, ratificava aquella declaració eclesial manifestant que aquell acte religiós era una mostra d'”olesanitat” (sic). “Olesa serà cristiana o no serà”; repeteixo, era el missatge. Tot un valent i necessari atac a la línia de flotació de la laica i aconfessional Constitució Espanyola en mala hora aprovada el 1978.
Font: Ajuntament d'Olesa de M.
Una mica abans, el seguici havia pujat en processó des de la Plaça de les Fonts fins al Portal de Santa Oliva encapçalat pels gegants i, a manca de “legionarios” autèntics amb cabra, uns legionaris romans, sortits de La Passió, escortaven a les digníssimes autoritats presidides per l'alcalde del BO-EUiA, flanquejat per dos membres de la Policia Municipal uniformats de mitja gala amb guants blancs i cordons de passamà trenats també blancs. Més endarrere una representant del cos dels Mossos d'Esquadra de Catalunya i un altre dels miquelets de la companyia de “Fusellers Voluntaris del Coronel Joan Vilar i Ferrer” i al darrere les entitats olesanes que volien fer l'ofrena a la santa patrona.

Se'l veia gaudir molt al mossèn (ja ens ho havia advertit) aspergint aigua beneita amb l'hisop sobre les ofrenes i el cap dels seus portants, essent especialment emotives en el pla polític, les dels laics, ara, en bona hora, conversos a la fe, Esquerra Republicana de Catalunya i Bloc Olesà-Esquerra Unida i Alternativa. En canvi, es van trobar a faltar les ofrenes dels descreguts Partit dels Socialistes de Catalunya, Movem Olesa, Iniciativa per Catalunya Verds i l'Assemblea Nacional Catalana. El Partit
Font: Ajuntament d'Olesa de M.
Olesà Independent i el Partit Popular ni hi van assistir per estar molt enfadats amb Santa Oliva per no haver-los estat gaire propicis. Tampoc consta l'ofrena de la Parròquia de Santa Maria (explicable i justa, potser per l'arbitrària retirada del Martirologi Romà de Santa Oliva de Palerm? on anirem a parar¡¡¡).
En definitiva un acte que hauria estat molt del gust del devotissim patrici D. Alfonso Sala i Argemí, compte d'Egara (al cel sia).
Fins a l'any que ve si Déu vol.