dilluns, 23 de març del 2020

EPIDEMIES: L'ANY DEL CÒLERA A OLESA DE MONTSERRAT




L'any 1854 Espanya patí un brot epidèmic de còlera (Còlera Morbo en deien) i Olesa de Montserrat no se'n va escapar.

El malaguanyat Josep Maria Sibina, va trobar dades d'aquesta epidèmia a l'Arxiu Històric Municipal i  per això sabem que l'Ajuntament va suprimir la Fira de Sant Bernat que s'havia de celebrar el 20 d'agost d'aquell any, i amb data 13 d'agost s'ordena a un tal Francesc Casals “que la casa de camp que és als defores de la vila anomenada “Les Illes” es faci servir de “Lazareto””. Un "lazareto" (llatzeret en català) és un hospital o edifici similar, més o menys aïllat, on es tracten malalties infeccioses i s'hi reclou als malalts
l
No devia ser gaire escrupolós l'Ajuntament en el compliment de les ordres sanitàries que havia donat el govern perquè el 5 de setembre de 1854 la Diputació de Barcelona va remetre ofici a l'Alcalde d'Olesa Miquel Tobella Oliver que deia així:

“A pesar de las reiteradas órdenes que se han comunicado por este Gobierno de Provincia, nos consta de una manera positiva, que se siguen adoptando por esa municipalidad las medidas más absurdas en perjuicio de los forasteros procedentes de los puntos invadidos por el Cólera Morbo.
Prevengo a V. que al recibo de la presente no levante la cuarentena o cordon sanitario que tiene establecido, permitiendo la libre circulación de gente por este término municipal. Exigiré a V. Sin contemplación, alguna fuerte multa sin perjuicio de lo demás a que haya lugar por su remarcable desobediencia.”.

Tres dies després -el 8 de setembre- fou cessat Miquel Tobella i nomenat nou alcalde Josep Pascual Carreras.