dimarts, 10 de març del 2020

LA LLEI DE L'EMBUT, L'ESTRET PER A MI L'AMPLE PER A TU (PRIMERA PART)



Segons sembla les resolucions de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat ja no es comunicaran per escrit als interessats com obliga la llei de procediment administratiu, sinó de viva veu i si tens la sort de què el regidor Jordi Martínez (que, es veu, és l'encarregat) et trobi pel carrer i tingui la “deferència”, és a dir l'amabilitat i/o cortesia, de fer-ho. Un dret de ciutadanía i deure de l'administració pública s'ha convertit de cop en un acte de “benevolença”

Si més no això es va insinuar al darrer ple municipal i així ho ha viscut MOVEM OLESA (MO), que d'aquesta peculiar i irregular manera va saber que la moció de suport al govern de coalició i progrés de l'estat espanyol, que havia presentat a discussió del ple municipal a l'empara de l'article 83 del Reglament Orgànic Municipal (ROM) no s'havia admès a tràmit (si sou persona curiosa i voleu saber més cliqueu aquí).

La voluntat de MO en presentar la moció era que, aprofitant la majoria que tenen al ple els partits representats en el govern de coalició i progrés (Bloc Olesà (BO), soci de Catalunya en Comú, i PSC), posessin de manifest el seu el suport al govern de l'estat enfront de l'hostilitat de les dretes nacionals espanyoles i catalanes. No va ser possible perquè la junta de portaveus unànimement va decidir no tramitar la proposta, ni tan sols posar-la a discussió.

¿Cui prodest?”; qui se'n beneficia?, preguntaven els romans per determinar l'autor d'un acte que restava amagat: En aquest cas excepte al PSC, tothom. Ciutadans, ERC, la CUP i JxCat des de diferents barricades, per no fer publicitat gratuïta a un govern que vol dialogar, i sobretot, un BO sense ideologia, que evita així haver de fer filigranes dialèctiques per dir si dient no, o dient no dient si, i no haver de posar-se en evidencia davant el seu “teòric” soci Catalunya en Comú -mai volgut però interessadament desitjat-, i alhora no trencar-se internament i quedar retratat davant el seu electorat per la impostura. I el PSC? El PSC fent de cavaller de la trista figura, renegant dels seus camarades i lligat a un BO possiblement des del primer ple del mandat actual, en què es va abstenir al votar les retribucions dels regidors sobre la base de no se sap quins compromisos mai explicats, adquirits amb l'alcalde.

Com va impedir la Junta de portaveus municipal que la moció de suport al govern de coalició i progrés presentada per MO passes a ser discutida i votada al plenari i escamotejar el debat a la ciutadania?: doncs matant al missatger. Algú es va inventar la ficció jurídica -comprada acriticament i interessada per tothom- de què l'”esperit” (sic) de l'article 83 del ROM, que permet a les entitats i associacions -sense distinció d'objectius i finalitats- participar i intervenir als plens i incorporar proposicions a l'ordre del dia, no estava pensat perquè en fessin ús els partits polítics que no haguessin obtingut representació. La cacicada, que ni el millor Alfons Sala hagués pensat mai, estava servida i la ciutadania d'Olesa de Montserrat mai sabria les posicions dels seus representants polítics sobre un fet tan transcendental en els darrers anys com la formació d'un govern de coalició i progrés a l'estat espanyol. Després s'ompliran la boca de “transparència” i “participació”.

(a partir del dia 26 de març la segona part de la llei de l'embut, no us la perdeu)