diumenge, 31 de gener del 2010

ENS LA VOLEN FOTRE

Público (29-1-2010)
Estic molt emprenyat per que les modificacions que proposa el govern del PSOE m’afectaran directament si es duen a terme, paro vull asserenar-me i ser el mes objectiu possible.

No es veritat que el sistema de la Seguretat Social no sigui viable si no s’allarga l’edat ordinària de jubilació fins els 67 anys i del període de càlcul de les pensions.. La viabilitat d’un sistema de seguretat social no es nomes un problema econòmic sinó, sobretot, de voluntat política, es a dir de model, i el que es vol es canviar el model i en aquests sentit el PSOE torna a fer la feina bruta de la dreta com ja ho va fer en temps de Felipe González.

Les modificacions propostes responen a diversos interessos: dels bancs, de les caixes i de les companyies d’assegurances que des de fa anys estan intentant sucar de l’enorme quantitat de diner que mobilitza la Seguretat Social i posa en situació favorable a la patronal en el diàleg social que esta mig obert ja que, sense haver consultat als sindicats deixa fora de joc elements essencials de negociació.

Això no vol dir que l’actual sistema seguretat social no necessiti reformes, tenint en compte que el mercat de treball patirà enormes canvis que fera que cada vegada hi hagi menys gent treballant en el sentit que ho coneixem avui en dia. Potser s’hauria de reconsiderar el concepte de cotització i que la seguretat social es nodrís d’aportacions procedents dels impostos generals , no es dogma de fe que les pensions s’hagin de pagar a base de cotitzacions socials. Això em dona peu a pensar en la introducció d’una renda bàsica de ciutadania universal i incondicional que replantegi i ampliï l’actual sistema de protecció social.

Com a torna a les reformes s’introdueixen elements positius que no suposen una despesa excessiva que milloren les condicions de les mestresses de casa, els orfes, les empleades de la llar, que donarà peu a que ens qualifiquin d’insolidaris als que no acceptem aquestes reformes en la seva globalitat, com ja ho ha fet la Vicepresidenta De la Vega.

Preparem-nos, ja que els mitjans de comunicació i persuasió ens donaran informació esbiaixada, i interessada i ens amagaran dades, per això us convido a llegir la replica que el professor Vicenç Navarro va fer a l’article “La Reforma de las Pensiones,” escrit per David Taguas director de la Oficina Económica del President Zapatero. Vicenç Navarro no es un qualsevol: es Catedràtic de Ciències Polítiques i Socials de la Universitat Pompeu Fabra, també es professor de Polítiques Públiques a la Johns Hopkins University (Baltimore, EEUU) a on ha impartit docència durant 35 anys. I dirigeix el Programa en Polítiques Públiques i Socials patrocinat conjuntament per la Universitat Pompeu Fabra y The Johns Hopkins University. Dirigeix també l’Observatori Social d’Espanya i va ser membre del grup de treball per a la reforma sanitària als Estats Units que va assessorar a Hillary Clinton. Només son nou pagines molt profitoses.

Público

2 comentaris:

gianna ha dit...

aca en Argentina, con el dinero de los jubilados, se llama ANSES el organismo, se pagan otras deudas del Estado, y el pobre hombre o mujer que aportaron su vida...despues reciben una jubilacion minima y ya a edad avanzada....70 años.....
pero veo que esto les pasa tambien a ustedes....

Demabloggo ha dit...

Martí, estic d'acord en que és una vergonya que s'allargui l'edat per jubilar-se... però cladria que tots els que critiquem li fem una ullada a l'evolució de la piràmide poblacional... aquest sistema no s'aguanta!!!