dilluns, 1 de febrer del 2021

CIÈNCIES NATURALS. PARÀSITS, PARASITISME I HOSTES.

    


 A bon entenedor......

     El parasitisme és un tipus de simbiosi, en la qual un dels participants, el paràsit, depèn de l'altre, l'hoste (també anomenat amfitrió), i obté algun benefici. En la majoria dels casos de parasitisme l'hoste reb un dany o perjudici per part del paràsit en algun moment del cicle.

    S'entén per paràsit facultatiu a aquell ésser que és de vida lliure habitualment, però pot parasitar a un altre organisme viu quan es donen les condicions adequades.

    Els paràsits que viuen fora de l'amfitrió reben el nom d'ectoparàsits. Un paràsit que mata l'organisme on s'allotja és anomenat parasitoide. Alguns paràsits són paràsits socials, obtenint avantatge d'interaccions amb membres d'una espècie social. Els ectoparàsits (paràsits externs), sovint tenen elaborats mecanismes i estratègies per trobar organismes hostes.

    Una característica del parasitisme és que si bé el paràsit s'ha d'adaptar a la vida parasitària, l'hoste també ho ha de fer. Això és degut al fet que la població paràsita exerceix una pressió selectiva en aquest, de manera que el paràsit i l'amfitrió coevolucionen paral·lelament a conseqüència del parasitisme. 

    Els paràsits són generalment molt selectius pel que fa als seus hostes, arribant en un elevat percentatge de casos a ser exclusius d'una espècie.

    Quan s'hagi acabat la campanya electoral seguirem parlant de paràsits, parasitisme i hostes. Farem una lliçó pràctica sobre parasitisme a l'ecosistema olesà.